475 bomen langs Kanaal door Walcheren vervangen

Langs het Kanaal door Walcheren tussen Oost-Souburg en Middelburg plant de provincie Zeeland de komende negen jaar nieuwe abelen. De huidige 475 bomen langs de Vogeldijk verkeren volgens de provincie in slechte staat en zijn aan vervanging toe.

Zeeland plant ook nieuw groen. Voor het vervangen van de bomen vraagt de provincie een vergunning aan bij de gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen.

Een groot deel van de bomen is oud, laat de provincie dinsdag weten. "Veel bomen hebben snoeiwonden en regelmatig breken takken af. Soms vallen er zelfs bomen om. Dit levert gevaarlijke situaties op voor de naastgelegen spoorlijn, voetgangers en mountainbikers."

Daarom vervangt Zeeland de komende negen jaar alle bomen langs de Vogeldijk.

Karakteristiek

"We willen dat de Vogeldijk een groene en veilige recreatieplek blijft, het karakteristieke landschap behouden en gevaarlijke situaties voorkomen binnen de financiële mogelijkheden die we hebben. Als we niets doen, wordt het te gevaarlijk om de Vogeldijk open te stellen."

Door de kap verandert het aangezicht van de Vogeldijk tijdelijk. "Na tien jaar is de stamomtrek van de nieuwe bomen al rond de dertig centimeter. Bovendien komt er veel extra groen bij."

Efficiënt

Alle bomen langs de Vogeldijk worden vervangen door nieuwe. "Dit is efficiënt. Bovendien krijgen de nieuwe bomen dan de beste groeikansen. Om ervoor te zorgen dat het karakteristieke beeld langs het kanaal zoveel mogelijk behouden blijft, worden de werkzaamheden in verschillende fasen uitgevoerd."

Per jaar wordt driehonderd meter aan nieuwe bomen geplant. ‘Naar verwachting zijn de werkzaamheden van de eerste fase in het najaar van 2017 afgerond.’

Notenbomen

Over acht jaar zijn alle 475 bomen vervangen. "Ook komen er 137 extra bomen bij. Naast de abelen worden er 88 notenbomen en 1.300 vierkante meter aan struiken aangeplant. In 2025 planten we de laatste bomen." De werkzaamheden vinden uiteraard plaats buiten het broedseizoen.

Op 19 april is er een inloopavond over de plannen. Geïnteresseerden kunnen dan een wandeling maken over de Kanaaldijk en vragen stellen aan medewerkers.

Tip de redactie