Opdrachtgever en aannemer Thermphos-terrein botsen hard

Aannemerscombinatie Decontamination Services (DS), die het Thermphos-terrein schoonmaakt, heeft fel gereageerd op de beslissing van Van Citters Beheer (VCB), verantwoordelijk voor de klus, om te breken met de aannemer. 

Mourik, samen met Sagro partner in DS, heeft maandag op haar website gezegd dat het bedrijf de werkzaamheden bij Thermphos zelf heeft opgeschort. "Omdat de veiligheid van de medewerkers altijd voorop staat", schrijft het bedrijf.

Ze kan niet achter het plan van aanpak staan dat VCB momenteel in opdracht van de provincie maakt. Dat moet eind maart klaar zijn en vertellen hoe de opdrachtgever de klus wil afronden en tegen welke kosten. Grootste struikelblok voor Mourik is dat VCB volgens haar de kosten boven de veiligheid van de werknemers stelt.

Zo zou VCB ‘menselijke inzet’ eisen bij het uitruimen van de fosforovens. DS wil dat doen met behulp van robots en machines, omdat fosfor kan leiden tot brandwonden op het lichaam en er giftige gassen kunnen vrijkomen en asbest en radioactief materiaal ook zeer gevaarlijk is voor de gezondheid.

Starre houding

Het mechanisch schoonmaken voorkomt volgens DS 'ernstige gezondheidsschade en ongevallen'. "Voor VCB is het krappe budget echter belangrijker", schrijft Mourik op haar website. Ze zegt de 'starre houding' van VCB te betreuren.

In een commissievergadering van Provinciale Staten over het onderwerp haalde VCB weer hard uit naar DS. Volgens de opdrachtgever kan er helemaal niet weer gesjoemeld met de veiligheid, omdat voor alle werkzaamheden vergunningen nodig zijn en er tal van controles zijn.

Financieel verantwoordelijk

VCB heeft eind vorige week gezegd niet verder te willen met DS, omdat anders de schoonmaakwerkzaamheden niet tot een goed einde zouden kunnen worden gebracht.

De provincie is financieel verantwoordelijk voor de beheerskosten van het terrein in Vlissingen-Oost. Deze bedragen zo’n zeven ton per maand. Momenteel is er budget tot en met eind april.

Tip de redactie