VCB wijst schoonmaker Thermphos-terrein de deur

Van Citters Beheer (VCB), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de sanering van het Thermphos-terrein in Vlissingen-Oost, wil de samenwerking met aannemer Decontamination Services (DS) beëindigen. 

Volgens VCB is deze stap noodzakelijk om "de sanering tot een goed en tijdig einde te brengen". Het bedrijf zegt in een korte verklaring dat ze wil dat de sanering zo min mogelijk vertraging oploopt.

VCB zorgt ervoor dat de het terrein de komende tijd blijft beheerd en de veiligheid gegarandeerd. Ze zegt dat in het plan van aanpak voor de schoonmaak rekening wordt gehouden met het stoppen van de samenwerking. Het plan is uiterlijk 31 maart klaar.

Daaruit moet blijken hoe lang de schoonmaak nog gaat duren en hoeveel het nog gaat kosten.

Zeeland Seaports

VCB is een vennootschap van Zeeland Seaports, die in het leven is geroepen voor de schoonmaak van het terrein.

DS is ook speciaal opgericht voor de schoonmaak. Het is een combinatie van Sagro uit ‘s-Heerenhoek en Mourik Services uit Rozenburg.

Detail

VCB zegt dat ze naast de verklaring niet in detail wil treden in verband met een mogelijke rechtsgang.

De sanering van het bedrijfsterrein van de voormalige fosforfabriek is eind 2015 begonnen. De klus zou oorspronkelijk in mei 2016 zijn geklaard, maar er is nog steeds geen zicht op een einddatum.

De schoonmaak kost de provincie momenteel zo’n 700.000 euro per maand aan beheerskosten. Het saneringsbudget van 41 miljoen is al op.

NUwerk

Tip de redactie