De Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman hoopt en verwacht dat zeker de helft van de inwoners van Zeeland woensdag 15 maart naar de stembus gaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Zeeuwen zijn betrokken bij hun provincie en realiseren zich dat wat er rondom Zeeland gebeurt ook onze regio beïnvloedt", stelt Polman. 

De commissaris drukt alle kiesgerechtigden op het hart om te gaan stemmen. "We zijn misschien geneigd om soms alleen met onszelf bezig te zijn, maar onze omgeving en kansen worden ook beïnvloed door de overheid. Door te stemmen bepaal je mee hoe die overheid eruit ziet en wat die doet."

In zijn streven om zoveel mogelijk Zeeuwen hun stemrecht te laten gebruiken spreekt de commissaris van de Koning veel inwoners. "Het gaat vaak over de verkiezingen."

Dat het onderwerp leeft komt volgens Polman onder meer door de kleiner wordende wereld. "De Zeeuwen merken dat gebeurtenissen in de wereld het leven in Zeeland meer beïnvloeden. Zo is voor de Zeeuwse economie export belangrijk en daarvoor zijn we afhankelijk van andere landen. Daardoor leeft de vraag hoe we sterk kunnen blijven in export."

Onzekerheid

Door de conflicten in de wereld zijn er vluchtelingen in Zeeland opgevangen, noemt de commissaris nog een verandering. "Hoe we hiermee omgaan is een andere vraag die veel Zeeuwen bezighoudt."

Uit de gesprekken met Zeeuwen maakt Polman ook zorgen op. "Velen ervaren een gevoel van onzekerheid. De ontwikkelingen, bijvoorbeeld op technologisch gebied, gaan snel en sommigen vinden dat moeilijk bij te houden." Het wordt nooit meer zoals vroeger, is Polmans visie hierop.

Koers 

"We moeten ontwikkelingen positief benaderen en bekijken wat we ermee kunnen. Samen moeten we de koers bepalen." De koers voor de toekomst van Zeeland, en van Nederland. "En die kunnen de Zeeuwen mede bepalen door te stemmen."

De grote verscheidenheid aan partijen en de vele verschillende plannen en beloftes die klinken in deze campagnetijd kunnen de stemkeuze voor volgende week moeilijker maken. De kieswijzer is een hulpmiddel om te bekijken welke partijen bij een kiezer passen.

Lastig of niet, het opkomstpercentage van stemmers bij de verkiezingen ligt in Zeeland hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat zegt voor Polman iets over de betrokkenheid van de Zeeuwen en hun verantwoordelijkheidsgevoel.

Boerenverstand

"Je moet je een beeld vormen op basis van de inhoud van een partij en bepalen wie je jouw stem toevertrouwt. Niet iedereen leest de verkiezingsprogramma’s van alle partijen, maar om een bewuste keuze te kunnen maken, hoef je echt niet gestudeerd te hebben. Gebruik je gezonde boerenverstand. Dat heeft iedereen."

Waar Zeeuwen soms vinden dat er te weinig aandacht is voor hun belangen in de Tweede Kamer, stelt de commissaris dat Zeeland beter in beeld komt bij het kabinet.

"Den Haag is afhankelijk van Zeeland en andersom. Een belangrijk uitgangspunt voor het nieuwe kabinet is Nederland meer in evenwicht brengen." Voor de commissaris betekent dat lobbyen voor de Zeeuwse zaak, ook na de verkiezingen. Polman ziet uit naar die nieuwe periode. "Er is geen mooiere taak dan de Zeeuwse belangen behartigen."