Wat is gelijkwaardigheid? Hoe breng je dat in je eigen omgeving in beeld? Dat is de opdracht bij de Zeeuwse fotowedstrijd 'Art. 1 in beeld'.

Met Artikel 1 van de Rechten van de Mens is wereldwijd de gelijke behandeling van mensen vastgelegd: "Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren."

Met een fotowedstrijd wordt iedereen in Zeeland, jong en oud, amateurfotograaf en professional uitgedaagd dit mensenrecht in zijn of haar eigen omgeving in beeld te brengen, in een serie van vier foto’s (alle vier alleen staand of alleen liggend).

De wedstrijd is een samenwerkingsproject van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Switch, Bevrijdingsfestival Zeeland/Cultuurwerf Zeeland en Amnesty International. Het fotoproject maakt deel uit van Four Freedoms door het jaar heen en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.

Inzet

"Artikel 1 wordt vaak geschonden", aldus de wedstrijdorganisatie. "In ons land worden mensenrechten goed beschermd. Maar inzet voor Artikel 1 blijft nodig. Kwesties als etnisch profileren, de zwartepietendiscussie en gelijkheid op de arbeidsmarkt zijn actueel."

Een jury maakt een selectie uit de inzendingen die op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen geëxposeerd worden. Het publiek en de jury kiezen vervolgens welke foto’s worden opgenomen in de tentoonstelling 'Art. 1 in beeld' in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

Daarna reist de tentoonstelling door Zeeland. Foto’s kunnen digitaal worden ingezonden tot 20 april, 17.00 uur.