Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere heeft de 'helden van het schoolplein' van basisschool De Lichtstraal in Westkapelle in het zonnetje gezet. 

De vriendjes Stijn, Luca, Jur en Finn hielpen op 15 februari een man die van het dak van de school was gevallen. "Ik ben trots op hen", zegt de burgemeester. "Ze hebben bij het ongeluk snel en goed gehandeld."

Op de woensdagmiddag van het ongeluk speelden Finn Minderhoud (8) en zijn broertje Jur (6) buiten. Ze kwamen al snel Luca Menheere (7) en Stijn van der Weel (7) tegen.

De jongens gingen naar het schoolplein waar ze een man op het vier meter hoge dak van de school zagen werken. Bladeren en takjes moesten uit de dakgoot gehaald worden. "We zagen hem ineens vallen", vertelt Luca. Hoe dat kwam wisten de jongens niet. Wat ze wel wisten was dat ze snel moesten helpen.

Rennen

Finn, de oudste van de vriendjes, nam het voortouw en vroeg de man hoe het ging. Hij was gelukkig aanspreekbaar en vroeg de jongens hulp te halen. Finn, Stijn en Jur renden naar het huis van Stijn. "We gingen naar het huis dat het dichtste bij is. Het is niet ver, maar een minuut rennen", vertelt Finn. Luca bleef bij de man. Met een zakdoek probeerde hij het ergste bloed van de hoofdwond op te vangen.

Al snel kwamen van alle kanten moeders het schoolplein op, omdat ze de onrust hadden opgemerkt. De moeder van Stijn belde 112 en toen konden de 'helden van het schoolplein' de zorg overdragen aan professionals. De man had een hoofdwond, gebroken sleutelbeen en kneuzingen.

Toen burgemeester Van der Zwaag hoorde van het ongeluk en het kordate en heldhaftige optreden van de vier jongens nodigde hij ze meteen uit in zijn burgemeesterskamer. Stijn mocht donderdag op bezoek en de andere drie jongens vrijdag. "Deze helden hebben goed gehandeld. Daarom verdienen ze het om in de aandacht te staan."

Sirene

Op het gemeentehuis in Domburg kregen de jongens een gebakje, limonade en een cadeau. Ook mochten ze een rondje mee in de politieauto van de twee agenten die speciaal voor hen naar het gemeentehuis waren gekomen. Finn: "Ik vind het zo leuk, maar ook wel een beetje spannend." Zodra de eerste held de politieauto was ingeklommen volgden de anderen gelijk. Met sirene zijn ze door Domburg gereden.

Voordat de jongens naar huis gingen, gaven ze de burgemeester nog een 'high five', want ze zijn niet alleen helden van het schoolplein, maar ook dappere burgers van de gemeente Veere. En daar is Van der Zwaag trots op.