De sloophamer gaat vanaf september door de Stadsschouwburg Middelburg. Het theater is dan voor de renovatie gesloten tot 1 september 2018. De gemeente wil vijftig extra parkeerplaatsen realiseren.

Ongeveer veertig omwonenden kwamen dinsdag af op de presentatie van de verbouwingsplannen. Het pand dat van 1965 dateert wordt compleet gemoderniseerd. De gemeente wil vijftig extra parkeerplaatsen realiseren en houdt hierover in juni een tweede bijeenkomst. De voorstellingen verhuizen tijdelijk naar andere locaties.

Wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg en theaterexploitant Frans Lievens stonden de omwonenden dinsdag te woord, geassisteerd door gemeentelijke projectleiders.

Omwonenden waren vooral benieuwd naar de overlast die de renovatie met zich meebrengt. Simons schetste hiervoor het tijdplan.

“Eind juli moet de aannemer bekend zijn en na de laatste voorstellingen in augustus krijgt hij in september de sleutel. Dan kan het slopen beginnen. Tot december kan hiervan overlast zijn voor de buurt. In mei moet de bouw, die zich voornamelijk binnen afspeelt, ongeveer klaar zijn en kan worden begonnen met de afwerking.”

De wethouder gaat ervan uit dat de bouwvakkers niet voor 7.30 uur beginnen.

Comfortabeler

Lievens is blij dat de renovatie in één keer gerealiseerd kan worden. “De eerste schouwburg werd in 1807 gebouwd. Na een tweede schouwburg in 1939 volgde het huidige theater in 1965. Het hele pand is zwaar verouderd. Het is voorzien van enkel glas, tegels in de wc’s en doucheruimten zijn kapot en het sanitair ziet er niet meer uit.”

Projectleider Koen Aartsen laat via de nieuwe plattegrond van Fierloos Architecten zien dat er een imposante grote trap komt als entree. “Dan krijg je links direct de kassa en garderobe. De stoelen in de schouwburg worden comfortabeler en er komt meer beenruimte.”

De toneelvloer wordt uitgebreid van anderhalf naar vier meter, vertelde Aartsen. “Ook worden de laad- en losperrons voor de decors en de horeca aangepakt en efficiënter ingericht. In het souterrain komen acht heren- en acht damestoiletten en doucheruimten voor de artiesten.”

Aan de buitenzijde houden de partijen het strak en simpel en worden de ruiten vervangen door exemplaren van vloer tot plafond. Ook komt er een toegang voor mindervaliden.

Parkeren

Verkeerskundige Rob Vermeer van de gemeente Middelburg rekende zijn toehoorders voor dat er voor een schouwburg met straks 566 zitplaatsen honderdtwintig parkeerplaatsen beschikbaar moeten zijn.

“We hebben in 2015 en 2016 ’s nachts tellingen in de buurt gehouden en gesignaleerd dat er dan zo’n tachtig auto’s staan en er tweehonderd parkeerplaatsen zijn. We hebben becijferd dat er vijftig parkeerplaatsen bij moeten komen.”

In overleg met de omwonenden gaat de gemeente kijken waar deze parkeerplaatsen moeten komen. De beste optie lijkt nu de parkeerruimte voor de bussen. Ook moeten er fietsparkeerplaatsen komen. De gemeente gaat met honderd plekken beginnen en kan deze, als daaraan behoefte is, uitbreiden.

Tijdens de verbouwing verhuizen de voorstellingen naar andere locaties. Lievens noemde als opties Studio A58 op het ZEP in Middelburg, de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg en in de open lucht. “Later komt daar meer informatie over.”

Meer bezoekers

Lievens heeft in juli vorig jaar een contract getekend met de gemeente om de schouwburg voor tien jaar uit te baten. Hij wil minimaal honderd voorstellingen per jaar aanbieden.

“Momenteel trekken we zo’n 30.000 bezoekers per jaar, dat moeten er 45.000 worden. Een derde deel van de huidige bezoekers komt uit Middelburg, een derde deel van overig Walcheren en de rest van daarbuiten.”

Een omwonende stelde voor om in het kader van duurzaamheid een verkoopdag te houden van de schouwburgstoelen, het retro sanitair en andere zaken. Projectleider Aartsen vond dit een leuke uitdaging.