Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Magdalon uit Veere hebben hun eigen expositie in De Schotse Huizen van Museum Veere in Veere geopend.

De 28 jongens en meiden zijn op pad gegaan met de schoolcamera om ‘hun’ Veere vast te leggen, net zoals de drie fotografen van de expositie ‘Drie generaties fotografen’ deden.

Museum Veere heeft op de eerste verdieping ruimte voor wisselende exposities. Sinds 15 oktober is hier het werk van fotografen Ilse Bing, Leonard den Beer Poortugael en Ilona Kamps te zien.

Zij zijn in een andere periode geboren en hebben Veere zodoende ook in een andere periode vastgelegd op de gevoelige plaat. De leerlingen van De Magdalon mochten hieraan hun eigen visie toevoegen.

Favorieten

Zodra de leerlingen hun expositie hadden geopend, door samen het lint los te maken, renden ze rond om hun foto te zoeken. Van sommige kinderen zijn twee foto’s geëxposeerd.

Schooldirecteur Ruud van Leerzem vertelde waarom: "De kinderen zijn op pad gegaan om foto’s te maken. Ze mochten allemaal zelf kiezen welke zij zelf het beste gelukt vonden. Ik heb ook favorieten uitgekozen en dat waren lang niet altijd dezelfde als die van de kinderen. Ik kijk er immers anders naar dan zij. Dat is het leuke van dit project."

Motivatie

Museummedewerkster Mies van den Hemel bedacht samen met haar collega dit project. "We vinden het leuk om te zien hoe kinderen naar onze stad kijken." Nadat de foto’s gemaakt waren, hebben de kinderen hun motivatie opgeschreven.

Veel foto’s zijn van de directe leefomgeving: de tuin, het fietspad op weg naar school of het huis waarin ze wonen. Joep (9) heeft het weilandje naast zijn huis gefotografeerd. "Ik vind de koeien in dit weiland heel stoer. Daarom mochten zij op de foto."

Zonsondergang

Nienke (9) heeft samen met haar moeder gewerkt aan een mooie foto van de zonsondergang. "Dit is de camping waar ik graag speel met vriendinnetjes. De foto vind ik heel mooi gelukt."

De expositie Drie generaties fotografen, aangevuld met de vierde generatie, is te zien tot zondag 26 maart in Museum Veere, locatie Schotse Huizen.