Stoorworm van Wim Hofman prijkt over Vlissingse schoolgevel

Ter ere van de 75e verjaardag van de Vlissingse kinderboekenschrijver, illustrator en dichter Wim Hofman siert 'zijn' Stoorworm nu de gevel van de Ichtusschool en Frans Naereboutschool in Vlissingen. In aanwezigheid van Hofman zijn de muurschilderingen donderdag onthuld.

Zo’n driehonderdvijftig leerlingen zagen schrijver Wim Hofman donderdag op het schoolplein de laatste hand leggen aan de muurschildering van de Stoorworm, naar zijn gelijknamige boek.

De worm is geschilderd door de Goese kunstenaar Super A (Stefan Thelen). Hofman schilderde donderdag zijn naam op de muur, waarmee het kunstwerk klaar was.

John Louws van comité De Stoorworm vertelde dat ze aanvankelijk een standbeeld voor Wim Hofman wilden laten maken. "Maar dat past niet zo bij hem. De betrokken Vlissingse gemeentearchivaris Ad Tramper, kunstenaar Leon Riekwell en Flip Feij bedachten dat er geen beeld moest komen, maar een Stoorworm, uit het gelijknamige kinderboek uit 1980 van Hofman." Schooldirecteuren Sam Notebaart van de Ichtusschool en Nicole Dieleman vonden dat een geweldig plan en wilden volgens Louws meebetalen als de kunstwerken op hun scholen kwamen.

Meterslang

Hofman wilde de Stoorworm niet zelf schilderen. Hij schudt spijtig zijn hoofd. "Dat was te groot."

Stefan Thelen heeft de twee blinde muren aan het Waaigat verfraaid met taferelen uit het boek. Ook maakte hij prachtige muurschilderingen boven de poort aan de Slijkstraat en op de gevel aan de Groote Markt.

De in totaal acht tekeningen brengen de Stoorworm tot leven. De leerlingen zelf maakten een meterslange Stoorworm in de scholen.

Kindcentrum

Tegelijkertijd met de onthulling is het nieuwe kindcentrum van Kinderopvang Walcheren (KOW) aan het Waaigat geopend. "Hier kunnen nu circa vijfendertig peuters en vijfendertig kinderen van de buitenschoolse opvang terecht", vertelt Marieke Poortvliet van KOW.

De Vlissingse wethouder Josephine Elliott onthulde het vrolijk gekleurde kunstwerk van Leon Riekwell op de muur in de smalle ruimte tegenover Koraal.

De leerlingen hadden allemaal een roltoeter gekregen om deze opening luister bij te zetten.

NUwerk

Tip de redactie