Basisschool De Mgr. Heyligersschool in Kwadendamme en Christelijke Scholengemeenschap Walcheren uit Middelburg hebben woensdag de Zeeuwse Onderwijsprijs gewonnen.

Zij ontvingen een trofee, de bronzen olifant, en vertegenwoordigen Zeeland op 29 maart in de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam.

Woensdagmiddag reikte gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Zeeland uit in het provinciehuis in Middelburg.

De Mgr. Heyligersschool uit Kwadendamme won in de categorie Basisonderwijs met het project 'Bewegend Leren'.

De Christelijke Scholengemeenschap Walcheren uit Middelburg is de winnaar in de categorie Voortgezet Onderwijs. Deze school onderscheidt zich met het project 'Talent Special Experience'.

Bewegend leren

De leerkrachten op de Mgr. Heyligersschool koppelen leerdoelen aan bewegingsactiviteiten. De kinderen voeren taal- en rekenopgaven uit, terwijl ze bewegen. De werkwijze is gebaseerd op een methode die is ontwikkeld door het CIOS in Goes.

'Kinderen laten bewegen is een uitdaging in de huidige maatschappij', aldus de jury van de Zeeuwse Onderwijsprijs.

'Dit is vernieuwend onderwijs. Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen lesstof beter opnemen als ze bewegen. Niet zittend in de schoolbanken dus, maar op het schoolplein of in de gymzaal. Bewegend leren heeft ook een positief effect op kinderen die moeilijk kunnen stilzitten of concentratieproblemen hebben.'

Talent Special Experience

De CSW sleepte de prijs binnen met haar project 'Talent Special Experience'. Op drie middagen maken alle leerlingen uit groep 8 die zich hebben aangemeld, kennis met alle 'Talent Specials'. Ze kunnen kiezen uit onder meer wetenschap, sport, ICT of taal.

In het eerste leerjaar ontdekken zij welke van deze voorkeuren optimaal bij hun interesse past. Vanaf klas twee tot aan het eindexamen ontwikkelen zij zich binnen deze richting. 'Dit is een inspirerend project', vindt de jury.

'Het heeft een aansprekend uitgangspunt: hoe maak je excelleren boeiend? De school stimuleert jongeren om meer uit hun schoolloopbaan te halen. Neem geen genoegen met een zes! Ook kan dit programma ervoor zorgen dat jongeren een betere studiekeuze maken, omdat ze al dieper zijn ingegaan op bepaalde thema’s. Dit kan voorkomen dat iemand stopt met zijn studie.'

1993

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen.

De Zeeuwse jury bestond uit Myriam Biekens, regiobestuurder CNV Onderwijs, journalist Bert van Leerdam en Provinciale Statenlid Jeffrey Oudeman.