Sander Willemse, Jeroen van Goethem en Yorben Weststrate laten zich zondag 18 december om 20.00 uur opsluiten in een Glazen Huis op het Dorpsplein in Koudekerke. Pas op kerstavond mogen zij weer naar buiten. Door onder meer tegen betaling verzoeknummers te draaien van het publiek, hopen de drie dj’s zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.

In aansluiting op de jaarlijkse, landelijke goededoelenactie Serious Request van radiostation 3FM komt er een Glazen Huis met studio te staan in Koudekerke.

Sander Willemse, Jeroen van Goethem en Yorben Weststrate laten zich voor zes dagen opsluiten en zullen in die tijd niet eten.

De dj’s halen geld op voor het Rode Kruis, door verzoeknummers te draaien. Ook hopen ze zoveel mogelijk burgers te enthousiasmeren zelf acties op te zetten en geld in te zamelen.

Ervaring

Vrijdag maakte de organisatie van Serious Request (SR) Koudekerke de namen van de dj’s bekend. Sander Willemse is de man met ervaring in het Glazen Huis van de gemeente Veere. Hij logeerde er al twee keer eerder. Vorig jaar in Domburg en in 2014 in Westkapelle.

Willemse zegt dat een week niet eten geen struikelblok wordt. “We krijgen sapjes en drinken veel water. Soms voel je je een beetje slap, maar die week is zo gezellig druk dat je daar snel overheen bent. In het Glazen Huis vind ik het geen probleem om niet te eten. Thuis zou het veel moeilijker zijn.”

De dj’s hoeven zich geen moment te vervelen. Ze draaien veel muziek en spreken mensen die met hen actie voeren en geld komen brengen.

Vrolijk

Sportverslaggever Yorben Weststrate kent de andere dj’s nog niet zo goed. Maar hij heeft wel veel ervaring in het maken van radio, tv en internetfilmpjes. Als muziekliefhebber luistert hij graag naar bands als Doe Maar en Kensington. “Ik hoop dat mensen vrolijke nummers aanvragen, zoals The Opposites bijvoorbeeld.”

Samen met zijn vrienden Maurice Stougje en Niek Aarnoutse legde Yorben de basis om het Glazen Huis naar Koudekerke te halen. Ze namen contact op met de organisatie van SR Domburg.

"We hebben al een team van vrijwilligers, maar er zijn nog meer mensen nodig om deze week tot een groot succes te maken.”

Longontsteking

Hoewel de vrijwilligers blij zijn met iedere euro, streven ze ernaar om zoveel mogelijk geld op te halen. Dit jaar heeft het Rode Kruis het thema Longontsteking naar voren geschoven voor de landelijke actie. Elk jaar sterven volgens het Rode Kruis meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking.

Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie, aldus de hulpverleningsorganisatie. Het Rode Kruis ondersteunt vaccinatiecampagnes, leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking voorkomen kan worden en hoe ze de ziekte kunnen herkennen en behandelen.

Vrijwilligers informeren ouders over het belang van goede (borst)voeding, hygiëne en een rookvrij huis.

Rocknummers

De laatste dj die het Glazen Huis betreedt is eveneens een nieuwkomer. Hij voerde al eerder actie voor Serious Request, met onder andere een voetbalquiz in het café. Jeroen van Goethem werkt als schilder, maar mensen kennen hem ook als dj. Hij draait op feesten en in cafés in en buiten Zeeland.

“Vrijdag zijn we goed begonnen met de coverband Behind the Mirror. Het café stond lekker vol en de mannen speelden stevige rocknummers. Daar houd ik wel van.” Ook hij voorziet geen problemen wanneer hij een week niet mag eten. “Ik ga mijn eigen bed en douche wel missen denk ik. Maar dat heb ik er wel voor over. Het wordt ongetwijfeld supergezellig.”

Koudekerke Serious Request kan alleen bestaan door de inzet van veel vrijwilligers. Op dinsdag 15 november is er een vrijwilligersavond in sport- en gemeenschapscentrum De Couburg. De avond start om 19.00 uur en is bedoeld om mensen te informeren over alle taken die gedaan moeten worden.

De vrijwilligers hoeven niet perse uit Koudekerke te komen, iedereen kan zijn steentje bijdrage aan dit evenement, dat vorig jaar ruim 120.000 euro opleverde.