Maandagavond vindt voor de zevende keer de finale van Filmstarz plaats in de Vlissingse bioscoop CineCity. Drie debuterende filmmakers strijden om de Zeeuwse filmprijs De Gouden Zeester.

De competitie begon negen maanden geleden met het pitchen van een eigen filmverhaal. En dat pitchen is niet zomaar even je filmidee uitleggen. Nee, dit jaar werd er meer verwacht dan andere jaren.

Programmadirecteur Jeroen van Oijen van Cavak, de organisator van de filmcompetitie: "We willen filmmakers gedurende dat hele traject een serieuze opleiding geven en dat betekent dat we ook wat verwachten van de deelnemers. Ze worden in het diepe gegooid, maar krijgen wel professionele begeleiding van onze coaches."

Christiaan de Jager, een van de drie debuterende regisseurs, kan daarover meepraten. "Ik was al een tijdje voor mezelf bezig met een filmverhaal toen een vriendin Filmstarz op Facebook voorbij zag komen. Meedoen was voor mij een logische volgende stap en dat ik die stap heb gezet was heel goed. Ik heb zoveel geleerd, dat was me in mijn eentje nooit gelukt."

'Open Wond' is de film van De Jager en die gaat over een schietpartij met onverwachte gevolgen. 'Everred' van Aron Verbogt, alias Joseph Black, is een romantisch drama en vertelt het verhaal van een verloren jeugdliefde. 'Twee' van Eddie Bimmel gaat over een kloon van een tirannieke twintiger die weigert nog langer te gehoorzamen.

Leerzaam

De drie regisseurs kregen na de pitch zestien workshops en verschillende trainingssessies.

Voor Verbogt en Bimmel was het maken van een film niet helemaal nieuw, zoals voor De Jager. Verbogt: "Mijn deelname is voortgekomen uit de wens om mezelf meer uitdaging te geven met betrekking tot film en audiovisuele manieren om iets te vertellen. Daarvoor was werken vanuit de regisseursstoel een goede opmaat. We hebben een leerzaam traject gehad, maar het was vooral leuk."

Voor Bimmel was het niet de eerste keer dat hij op een set stond. Vorig jaar werkte hij als geluidsman mee aan de Filmstarz-productie van Ira Hoefsmid en wist min of meer wat hem te wachten stond. "Toch heb ik onderschat hoeveel tijd er in het maken van een film gaat zitten, zeker als je het moet combineren met een fulltime baan en gezin."

Resultaat

Alle drie de finalisten zijn trots op het resultaat. Het is afwachten hoe het publiek  reageert op hun films. De mannen gunnen elkaar de prijs. "Ik zal dit traject altijd onthouden", vertelt De Jager, "maar de vier draaidagen waren de glimmende kers op de taart."

Verbogt vertelt dat hij voor zijn Everred-draaidagen een team van bijna vijftig personen bij elkaar wist te krijgen. "De samenwerking was heel hecht. Ik heb niet alleen mezelf uitgedaagd, maar ook mensen van mijn cast en crew. Zo gaaf. Je voelt gewoon dat the sky the limit is. Dus ja, ik wil meer en beter."

Voor Bimmel heeft de periode een onuitwisbare indruk achtergelaten. "Ik zou iedereen die er over nadenkt een film te maken, maar niet goed weet hoe te beginnen, aanraden het Filmstarz-traject te volgen."