Op zaterdag 5 november neemt burgemeester Harald Bergmann van Middelburg officieel een gerestaureerd kanon in ontvangst dat deze week op de Maisbaai in Middelburg komt te staan.

Het kanon wordt terug geschonken door de burgemeester van Oss, mevrouw Buijs-Glaudemans. Na de overhandiging vuren beide burgemeesters samen het kanon drie maal af.

Ter afsluiting van de overhandigingsceremonie brengen de vaandeldragers van het Sint Barbara Gilde Ravenstein een vaandelgroet. De ceremonie duurt ongeveer van 13.45 tot 14.15 uur en vindt plaats op de punt van de Maisbaai.

Schietvereniging de Fles uit Vlissingen en Vereniging Vesting Veere zijn bij de overhandiging aanwezig en begeleiden het afvuren. Het kanon is vorige week getest en schietklaar verklaard.

Nadat de overdracht heeft plaatsgevonden, brengen de vaandeldragers uit Ravenstein een vaandelgroet. De delegatie uit Oss vertrekt vervolgens naar de Markt, waar de vaandeldragers rond 14.45 uur nogmaals een groet brengen.

Kanaal

Bij de aanleg van het Kanaal door Walcheren, vanaf 1872, zijn er zo’n tweehonderd in onbruik geraakte kanonnen ingegraven. Zij deden dienst als bolder voor de scheepvaart.

Het kanon op de Maisbaai is één van de kanonnen die in 2003 zijn vrijgekomen bij de ontwikkelingen van het stationsgebied. De gemeente Middelburg had zelf geen bestemming voor de kanonnen en ging daarom in 2012 in op het verzoek om ze beschikbaar te stellen voor vestingstad Ravenstein.

Inmiddels zijn de kanonnen volledig gerestaureerd en geplaatst in het stadje.