Bij constructiebedrijf Heerema, dat een vestiging heeft in Vlissingen, verdwijnt bijna 70 procent van de vaste banen. 

Redenen van deze, volgens het CNV ‘draconische maatregel’ zijn onder meer de slechte omstandigheden in de olie- en gasindustrie, de toenemende concurrentie op de markt en de sombere vooruitzichten.

Om het bedrijf toekomstbestendig te maken worden in binnen- en buitenland 450 van de 770 banen geschrapt.

Voor de werven in Zwijndrecht en Vlissingen gaat het om 350 van de 512 banen. Heerema heeft ook vestigingen in Engeland en Polen. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk.

Noodzakelijk

Het personeel is geïnformeerd. "We doen ons uiterste best om onze mensen door deze moeilijke periode te helpen", zegt CEO Koos-Jan van Brouwershaven in een verklaring. "Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat deze stappen noodzakelijk zijn voor de stabiliteit en continuïteit van Heerema."

Piet Verburg van vakbond CNV zegt dat het 'keihard' aankomt. Volgens hem zit er flink de klad in de offshore-industrie waarin Heerema actief is.

Sociaal plan

"Het gaat om grote aantallen banen in dezelfde sector en allemaal in dezelfde regio. Daar maak ik me zorgen over, want het zal naar verwachting zeker vier of vijf jaar duren voordat de markt weer aantrekt. Het blijft jarenlang sappelen met een groep mensen die bij wijze van spreken de kachel moet laten branden."

De vakbonden overleggen later deze maand over een sociaal plan voor de werknemers van Heerema.