Zumbapassie van Leida Wallaart houdt zondag 6 november de derde editie van het evenement ‘Dansen voor Duchenne’ in Vlissingen.

Tijdens de drie uur durende zumbathon, die om 11.00 uur begint, dansen de deelnemers voor het goede doel in Vlissingen.

Jarne de Munck (foto) lijdt aan de spierziekte Duchenne en door dit jongetje is Dansen voor Duchenne ontstaan.

"Natasja Peeters, de moeder van Jarne, is deelneemster aan mijn zumbalessen", vertelt Wallaart. "Jarne is acht en sinds zijn vierde jaar weten zijn ouders dat hij Duchenne Spierdystrofie heeft. Omdat ik me al eens heb ingezet voor Pink Ribbon en KiKa, vroeg Natasja of ik ook iets voor Duchenne kon doen."

Bekendheid

Wallaart vindt het belangrijk dat er meer bekendheid voor deze ongeneeslijke ziekte komt, zodat behandeling eerder kan beginnen. "De ouders van Jarne hebben een lang traject afgelegd voordat de ziekte werd vastgesteld. Vaak denkt de omgeving dat een kind lui is, omdat het niet meer wil of kan lopen. Het is bijzonder om te zien dat Jarne zo opgewekt en vrolijk is."

Dansen voor Duchenne is eerder in 2014 en 2015 gehouden. De zumbathon is van 11.00 uur tot 14.00 uur.
"We dansen tijdens de zumbathon drie uur op voornamelijk Latijns-Amerikaanse muziek met dansstijlen als merengue, salsa en reggaeton, maar ook op wereldmuziek en lekkere nummers bekend van de radio. Er is ruimte om pauze te houden, maar de muziek is zo fijn dat je geen nummer wilt missen."

Danscombinatie

De samenwerking met de salsascholen is ontstaan doordat Wallaart met deelnemers salsaparty’s bezoekt.
Zo ontstond het idee om samen te werken voor Dansen voor Duchenne. Van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.00 tot 16.00 uur zijn er twee workshops.

"We hopen dat deze danscombinatie zo succesvol is dat we het evenement volgend jaar met nog meer participanten kunnen houden. En dat uiteindelijk heel Vlissingen zijn spieren inzet voor hen die dit steeds minder kunnen."

Dansen voor Duchenne vindt plaats in het Arsenaaltheater in Vlissingen. Tickets om mee te doen aan de zumbathon kosten 12,50 euro aan de deur en tien euro via leida@zumbapassie.nl. Aan zowel de zumbathon als workshops meedoen kan voor 20 euro. Toeschouwers betalen 2,50 euro.