Burgemeester Middelburg doet aangifte vanwege belediging

Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg heeft in september aangifte gedaan tegen een man die hem in een e-mail ernstig heeft beledigd. 

Dat heeft hij maandag gezegd. Bergmann ontving de mail in de periode rondom de uithuiszetting van een man in de Granaat in Middelburg. "Er zijn grenzen aan wat toelaatbaar is”, zegt Bergmann. “Naar mij, maar ook naar de samenleving en andere bestuurders."

Signaal

De man heeft in de mail onder meer gezegd dat Bergmann 'op een vliegtuig naar zijn eigen land moet worden gezet' en wenste hem ‘een ziekte toe waarvoor geen medicijn' is. "Ik vind het belangrijk om een signaal af te geven dat dit niet kan. Als ik niet zou doen, heb je kans dat dit soort gedrag een norm wordt. Je kunt niet ongestraft alles zeggen."

Aanknopingspunten

Bergmann heeft eerder overwogen aangifte te doen van bedreiging maar zag daarvan af, omdat er toen te weinig aanknopingspunten in zaten om daar een zak van te maken. Nu is dat wel het geval. "Het is absoluut onacceptabel gedrag", zegt de Zeeuwse districtschef Ronald Weydema van de politie.

Hij zegt dat de politie in het kader van het programma Veilige Publieke Taak prioriteit geeft aan dit soort zaken.

NUwerk

Tip de redactie