Zaterdag vond de jaarlijkse herdenking plaats van de bevrijding van Vlissingen plaats. Tijdens de plechtigheid in het herdenkingsgebied Uncle Beach bij de Oranjemolen in Vlissingen lazen leerlingen van Scheldemond de namen voor van 69 militairen en 48 burgers.

Zij kwamen tussen 1 en 4 november 1944 om het leven tijdens de gevechten voor de bevrijding van Vlissingen. Op 3 november is het 72 jaar geleden dat Vlissingen werd bevrijd van de Duitsers.

Uncle Beach

'Uncle Beach' was de codenaam van het Vlissingse strand ten oosten van de Oranjemolen waar de eerste militairen op 1 november 1944 op Walcheren landden.

Na een hevige strijd werd Vlissingen op 3 november 1944 bevrijd.Het toneel van deze historische gebeurtenissen is nu het herdenkingsgebied Uncle Beach.

Tocht

Onder meer de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar, vertegenwoordigers van landen die aan de Slag om de Schelde deelnamen en organisaties van oorlogsveteranen en het verzet legden kransen.

Leerlingen van CSW Bestevaêr hielpen hierbij. Na afloop van de plechtigheid reden oude militaire voertuigen, beschikbaar gesteld via het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, een tocht door de binnenstad.