Hoe exclusiever een product, hoe groter de waarde. De films over Biggekerke die Leo van Rheenen de afgelopen jaren maakte, zijn niet verschenen op dvd en slechts enkele keren vertoond. Maar ook zonder groot publiek oogst de Biggekerkenaar lof voor zijn films. Het leverde hem deze maand een waarderingsonderscheiding van de gemeente Veere op én een Big-trofee van zijn dorpsgenoten.

“Leo heeft enorm bijgedragen aan de saamhorigheid in Biggekerke”, stelt mede-dorpsgenoot Jan Pauw, die hem het beeld met de big uitreikte.

Biggekerke telt ongeveer negenhonderd inwoners. Bijna al deze gezichten en alle hoeken en gaten van het dorp heeft Van Rheenen in beeld gebracht vanaf zijn bakfiets. “Ik fiets rond en geef mijn ogen de kost”, vertelt de amateurfilmmaker.

“Ik film kleine, alledaagse dingen, zoals een vrouw die de ramen zeemt en een boer die zijn land bewerkt. Dat is voor Biggekerkenaren leuk, omdat ze deze mensen kennen. Ik wil leuke, positieve films maken en breng mensen alleen in beeld als ze dit goed vinden.”

De films zijn volgens de maker alleen interessant voor Biggekerkenaren. Daarom brengt hij ze niet uit op dvd en heeft Van Rheenen ze alleen vertoond in het dorpshuis.

“Op een groot doek met een grote geluidsinstallatie als dorpsbewoners onder elkaar naar de film kijken. Daar gaat het mij om. Het brengt de mensen bij elkaar en ze hebben een avondje uit in eigen dorp. En als je een film een keer mist… het is goed om ook eens iets te missen. Ik ga met deze films in tegen de maatschappelijke stroming dat je alles altijd kunt zien.”

Klaas en Mina

Sinds 2005 woont Van Rheenen met zijn geliefde Els in Biggekerke en sinds 2006 maakt hij ieder jaar een film over het dorp. “Daar komen de vaste evenementen als Koningsdag, het ringrijden en de solexrace in terug, maar ook steeds andere onderwerpen.”

Zo heeft hij een keer het veranderende wolkendek boven het dorp in beeld gebracht. “Het was enorm veel werk om dat te monteren”, glimlacht hij. “Als iemand zou zeggen dat de films op elkaar lijken, zou ik beledigd zijn.”

Van filmen geniet Van Rheenen al jaren. Deze hobby begon uit de hand te lopen toen hij in 2005 de verbouwing van zijn nieuwe thuis in de Dorpsstraat filmde. Omdat dit pand vroeger van de prominente Biggekerkenaren Klaas en Mina was geweest – zij bestierden onder meer een winkel, café en frietkot – waren de dorpelingen nieuwsgierig naar de nieuwe bewoners en verbouwing.

Solexrace

Eenmaal gesetteld filmde Van Rheenen meer van Biggekerke, zoals de solexrace. “Toen ik aan de toenmalige dorpsraadvoorzitter vroeg of ik mijn film van de solexrace mocht laten zien tijdens de vergadering vond hij dat tot mijn verbazing een goed idee.”

Sindsdien heeft hij ieder jaar met een film in beeld gebracht. “Het begon met vijftien minuten en nu zijn het films van anderhalf uur. Met pauze, haha.”

Een enkele keer komt er een gesprek voorbij, maar beelden en muziek vormen de hoofdmoot in Van Rheenens films. “Ik ben wel precies. Het moet er mooi uitzien en lekker lopen. Als ik de juiste muziek niet kan vinden bij een onderwerp, dan komt het er niet in.”

Zo vraagt de solexrace om een ander genre dan het ringrijden, waarbij Van Rheenen vriendelijke muziek gebruikt. “De solexrace is carnaval voor het dorp. Dat vraagt om stoere muziek, van paf, erbovenop!”

Bakfiets

Zijn eenvoudige filmconcept sloeg aan. Waar Van Rheenen aanvankelijk soms argwanend werd bekeken als hij met zijn bakfiets aankwam, is in zijn latere werk te zien dat dorpsgenoten de camera opzoeken. “Ik ben dichter bij de mensen gekomen. Ze vragen me binnen of zeggen ‘Goh Leo, kom even, daar is iets aan de hand’.”

Van Rheenen vond het een uitdaging om zo’n klein dorp, met nauwelijks voorzieningen, in beeld te brengen. “Ik wilde films maken die de Biggekerkenaren een goed gevoel geven.”

Dat is het beter gelukt dan hij ooit had gedacht, bleek zaterdag 15 oktober. Na de vertoning van een compilatie van zijn twaalf dorpsfilms in het dorpshuis is Van Rheenen verrast met de trofee van zijn dorpsgenoten en burgemeester Rob van der Zwaag van Veere overhandigde hem de gemeentelijke waarderingonderscheiding.

‘Leo van Rheenen heeft Biggekerke op een unieke wijze in beeld gebracht en een bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Biggekerke’, vindt de gemeente Veere. Wat hij met al het verzamelde filmmateriaal gaat doen, weet Van Rheenen nog niet.

Hartverwarmend

De dorpsfilmer kreeg de onderscheidingen, omdat hij wegens gezondheidsredenen stopt met filmen en verhuist naar de Randstad, waar zijn familie woont. De reacties die dit nieuws losmaakt zijn volgens Van Rheenen hartverwarmend.

“Ik krijg kaarten en brieven met de mooiste teksten. ‘Door jou weet ik weer hoe leuk we hier wonen’, zei iemand. De mensen zeggen ook door de films trotser op hun dorp te zijn. Dat had ik nooit gedacht. Ik wilde gewoon leuke films maken, maar de betekenis blijkt groter.”