Bordje terug bij herdenking bevrijding Vlissingen

Op zaterdag 29 oktober vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de bevrijding van Vlissingen.

Tijdens de plechtigheid in het herdenkingsgebied Uncle Beach bij de Oranjemolen in Vlissingen lezen leerlingen van Scheldemond de namen voor van 69 militairen en 48 burgers. Zij kwamen tussen 1 en 4 november 1944 om het leven tijdens de gevechten voor de bevrijding van Vlissingen.

Het is de organisatie van de herdenking gelukt een informatiebordje, dat in 1994 geplaatst is, terug te vinden. Dit heeft nu ook een plek in het herdenkingsgebied.

Op 3 november is het 72 jaar geleden dat Vlissingen werd bevrijd van de Duitsers. ‘Uncle Beach’ was de codenaam van het Vlissingse strand ten oosten van de Oranjemolen waar de eerste militairen op 1 november 1944 op Walcheren landden. Na een hevige strijd werd Vlissingen op 3 november 1944 bevrijd.

Het toneel van deze historische gebeurtenissen is nu het herdenkingsgebied Uncle Beach. Dat heeft de afgelopen jaren vorm gekregen, maar is nog niet af, vertelt Hans Koeman van het Comité Bevrijding Vlissingen. "We zouden nog graag een plaquette willen aanbrengen met de namen van alle 69 gesneuvelden. Hiervoor zoeken we nog sponsors."

Basaltblokken

In het herdenkingsgebied liggen sinds kort vier in elkaar geschoven basaltblokken en ook twee informatieborden zijn nieuw. Het bordje over de landing in 1944 was in 2014 uit het zicht geraakt toen het Landingsmonument van de Commandoweg naar het herdenkingsgebied verhuisde.

"Ik ben verschillende keren gebeld door veteranen uit Engeland die vroegen waar het bordje gebleven was", vertelt Koeman. Hij vond het terug in een gemeentelijke opslagplaats en bij de herdenking op 29 oktober is het samen met een tweede informatiebordje in ere hersteld in het herdenkingsgebied.

Op het tweede bordje is The Exhortation te lezen in het Engels, Frans en Nederlands. The Exhortation is het gedicht dat veteranen over de hele wereld voorlezen voor hun omgekomen kameraden.

Op twee van de vier basaltblokken is een tekst over de landing in het Engels, Frans en Nederlands te lezen.

Veteranen

De plechtigheid op zaterdag 29 oktober begint om 13.00 uur. Onder meer de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar, vertegenwoordigers van landen die aan de Slag om de Schelde deelnamen en organisaties van oorlogsveteranen en het verzet leggen kransen. Leerlingen van CSW Bestevaêr helpen hierbij.

"Ik hoop dat er één of twee veteranen komen", zegt Koeman. Velen van hen zijn inmiddels overleden of niet meer in staat om te reizen door hun hoge leeftijd. "Een veteraan van 96 jaar probeert in ieder geval aanwezig te zijn."

De Vlissingse Koninklijke Harmonie Ons Genoegen en Inter Scaldis Pipes and Drums verzorgen de muziek tijdens de ceremonie. Leerlingen van Scheldemond noemen de namen van de 69 militairen en 48 burgers die omgekomen zijn. Als het weer het toelaat, vliegen er ook weer vliegtuigen over.

Kogelgaten

Na afloop van de plechtigheid rijden oude militaire voertuigen, beschikbaar gesteld via het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, een tocht door de binnenstad. Bij Uncle Beach zijn de bunker en Oranjemolen te bezichtigen. Daar kunnen belangstellenden zich ook inschrijven voor een wandeling onder leiding van een gids langs plaatsen waar de strijd in Vlissingen zich heeft afgespeeld.

"Bijvoorbeeld in het onderste deel van de muur van het Wooldhuis op de boulevard kun je nog kogelgaten zien. Dat weten veel mensen niet."

Ook als Koeman in het herdenkingsgebied de vier vlaggen – de Nederlandse, Franse, Engelse en Canadese – hijst, krijgt hij vaak de vraag waarom de Canadese vlag erbij is. "De Canadezen zijn hier niet geland, maar de hele Slag om de Schelde was wel een Canadese operatie, uitgevoerd door het eerste Canadese leger."

In het Maritiem MuZEEum aan de Nieuwendijk is informatie over de Slag om de Schelde op film en foto te bekijken. Ook is er een tentoonstelling van Cees van den Burgh over Vlissingen in de Tweede Wereldoorlog.

Tip de redactie