Auteur Marlies Allewijn praat met leerlingen over Slag om de Schelde

De uit Yerseke afkomstige schrijfster Marlies Allewijn geeft van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 4 november acht gastlessen op verschillende Zeeuwse scholen.

Allewijn – auteur van het boek Ze was 16 – gaat in gesprek met leerlingen over het Zeeuwse oorlogsverleden en in het bijzonder de aanloop naar de Slag om de Schelde.

Deze scholentour maakt deel uit van de (inter)nationale herdenkingsweek Slag om de Schelde. Allewijn bezoekt Scalda in Goes, CSW Bestevaêr in Vlissingen, Ostrea Lyceum in Goes, Odyzee College in Kloetinge en Praktijkschool De Wissel in Goes.

De Slag om de Schelde is een belangrijke strijd die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog voerden tegen de Duitse bezetter om de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, vrij te maken. Alhoewel de Slag om de Schelde de opmaat naar de bevrijding heeft gevormd is hierover in de geschiedenisboeken nauwelijks iets terug te vinden.

Verbinding

Allewijns boek Ze was 16 gaat over de 16-jarige Ize, die woont in het Amsterdam van nu, en over Janna. Janna was zestien in het jaar 1944 en woonde toen in een klein dorp op Walcheren. De ondertitel van het boek is ‘een oorlogsverhaal over vooroordelen, keuzes maken en jezelf durven zijn’.

Aan de hand van deze thema’s neemt Allewijn de leerlingen mee naar het verleden, maar legt ook de verbinding met het heden.

Tip de redactie