Goessche Diep Fondsprijs voor Middelburger Peter Sijnke

Historicus en archivaris Peter Sijnke uit Middelburg heeft donderdag de Goessche Diep Fondsprijs 2016 ontvangen.

Commissaris van de koning Han Polman reikte als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland de prijs uit in het oude stadhuis in Middelburg.

De Goessche Diep Fondsprijs bedraagt 2.500 euro en wordt jaarlijks toegekend als blijk van waardering voor excellent werk of een opvallend initiatief van een persoon of instelling op het gebied van cultuur- of natuurbehoud in Zeeland.

Buitengewone bijdrage

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland kent de prijs toe aan Middelburger Sijnke (1951), omdat hij een buitengewone bijdrage levert aan de kennis over de geschiedenis van Zeeland en die op veelzijdige wijze onder de aandacht brengt van een breed publiek.

Sijnke heeft 44 jaar bij diverse archiefdiensten gewerkt, waaronder sinds 2000 bij het Zeeuws Archief. Als archivaris en conservator van de stedelijke collectie Middelburg heeft Sijnke mede zorg gedragen voor het feit dat de historie geborgd wordt, dat het cultureel erfgoed van Zeeland niet verloren gaat.

Hij doet dit niet alleen binnen de muren van archieven en depots, maar zoveel mogelijk in het openbaar.

Verteller

"Sijnke is een echte verteller, die zijn passie voor geschiedenis en cultureel erfgoed wil delen met wie het lezen, horen, zien en vooral beleven wil", aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland in een persbericht.

Sijnke heeft diverse publicaties (mede) op zijn naam staan. Het meest recent zijn de boeken 'Zondige Zeeuwen' en 'het Bombardement van Middelburg' en het binnenkort te verschijnen '800 jaar Middelburg'.

Naast zijn werk als schrijver verzorgde Sijnke meerdere jaren historische rondleidingen voor Omroep Zeeland en treedt hij op als presentator in documentaires, zoals 'Twee heren van Stand' en over het Sint Sebastiaangilde in Middelburg.

Sinds 2012 beheert het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland het Goessche Diep Fonds, een cultuurfonds op naam met een budget van 12.500 euro per jaar om initiatieven op het gebied van natuur- en cultuurbehoud te stimuleren en de Goessche Diep Fondsprijs uit te reiken.

NUwerk

Tip de redactie