SCEZ in Middelburg opent deur naar verleden

De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) houdt zaterdag 15 oktober een open dag in haar pand in Middelburg, in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn belangstellenden welkom in het SCEZ-gebouw in de voormalige brandweerkazerne aan de Looierssingel. Archeologen en monumentenwachters laten zien wat hun werk inhoudt en wat er in Zeeland onder en boven de grond aan erfgoed te ontdekken is. Deelname aan de activiteiten is gratis.

Bezoekers kunnen het Zeeuws Archeologisch Depot bezoeken en zelf archeologisch werk doen, bijvoorbeeld met een metaaldetector.

Door lezingen en presentaties kan het publiek meer te weten komen over leuke en belangrijke Zeeuwse ontdekkingen, zoals de offerkuil van Grijpskerke (foto).

Seismolen

Bezoekers kunnen ook hun eigen archeologische vondsten laten beoordelen door de aanwezige deskundigen.

Bij de open dag is er aandacht voor monumenten, onderhoud en restauratie. De Monumentenwacht verzorgt activiteiten in het SCEZ-gebouw en de tegenover gelegen Seismolen. De werking van de molen wordt gedemonstreerd en belangstellenden kunnen meehelpen bij archeologisch onderzoek naast de molen.

Bezoekers kunnen met een monumentenwachter wandelen langs de historische gevels aan de Seisdam en Seisstraat en uitleg krijgen over het onderhoud aan dergelijke oude panden.

Offerkuil

In 2003 deed de SCEZ archeologisch onderzoek bij de Kievitshoekweg in Grijpskerke. Op de open dag toont ze de bijzondere resultaten van dit langdurige onderzoek voor het eerst aan het publiek. Er is een grote kuil opgegraven die helemaal vol zat met archeologische vondsten: aardewerk, waaronder hele potten, andere voorwerpen van gebakken klei, dierlijk en menselijk bot, natuursteen, metaal, verbrand graan en hout.

Studie van het vondstmateriaal in de daarop volgende jaren heeft uitgewezen dat de kuil een rituele functie heeft gehad en dat het een offerkuil is uit het begin van de late ijzertijd, te dateren rond 185 voor Christus.

NUwerk

Tip de redactie