Duistere activiteiten in Veere en Middelburg

Met onder meer een ludieke fietsenactie vanuit de Abdij in Middelburg, nachtelijke beklimming van de vuurtoren in Westkapelle en een wandeling door een duister duinlandschap zijn er ook in de gemeente Veere en Middelburg activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks, landelijk evenement tegen lichtvervuiling, georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar vindt het voor de twaalfde keer plaats.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd om de schoonheid van de duisternis te vieren. De organisatie hoopt daarnaast dat zoveel mogelijk bedrijven en particulieren de lichten in hun kantoren en huizen uitdoen.

Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van mensen en dieren, motiveren de federaties waarom ze de Nacht van de Nacht organiseren. "De oriëntatie van dieren wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast", aldus de federaties. "Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe."

Voor vogels is licht volgens de organisatie de belangrijkste prikkel voor het timen van hun activiteiten. "Nachtelijk kunstlicht verandert de natuurlijke cyclus van licht en donker."

Vuurtoren

Daarnaast vraagt de organisatie met het evenement aandacht voor de kosten van verlichting, bijvoorbeeld reclameverlichting. "Het verlichten van één kerktoren met vijf schijnwerpers kost jaarlijks zo’n zevenhonderd euro aan energie."

In de gemeente Veere zijn er zaterdag 29 oktober bijvoorbeeld activiteiten in Westkapelle, Oostkapelle en op werkeiland Neeltje Jans. In Westkapelle kunnen belangstellenden tussen 20.00 en 23.45 uur de 53 meter hoge vuurtoren aan de Kerkeweg beklimmen in het donker. Uitrusten kunnen de klimmers terwijl ze luisteren naar de verhalen van de torenverteller.

Stichting Het Zeeuwse Landschap houdt om 20.00 uur op Neeltje Jans een wandeling waarbij het duinlandschap slechts verlicht wordt door de maan. Dat zet de zintuigen volgens de organisatie op scherp.

Stiltewandeling

Vanuit Oostkapelle is er een stiltewandeling die om 20.00 uur wordt voorafgegaan met muziek en poëzie in de Dorpskerk in de Halve Maanstraat. De tocht voert naar de stilte van de duinen en het donkere bos naar Buitenplaats Zeeduin, waar afgesloten wordt met gedichten. Onderweg is, bij helder weer, de onmetelijke sterrenhemel te ervaren.

Middelburg biedt al verschillende jaren activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) haakt ‘s avonds aan met een ludieke verlichte fietstocht vanaf het Abdijplein in Middelburg.

Bij Speelhof Hoogerzael aan het Seispark in Middelburg kunnen kinderen ‘s middags vuurvliegjes maken. Klik hier voor een overzicht van de activiteiten.

Tip de redactie