Verschillende Zeeuwse voetbalverenigingen spelen zaterdag met regenboogballen. De regenboog staat symbool voor diversiteit en homoacceptatie.

Door te spelen met een regenboogbal laten de voetbaljunioren zien dat ze vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Afkomst, religie en seksuele voorkeur mogen niet uitmaken in de omgang met elkaar.

Clubs die meedoen aan het initiatief zijn onder meer Dauwendaele, Walcheren, JVOZ, Zeelandia, Kapelle, Arendskerke, Oostkapelle, GPC Vlissingen, SSV’65, Kloetinge, Wolfaartsdijk, Bevelanders, RCS, Kwadendamme, Jong Ambon, Veere, Goes, Lewedorpse Boys, Nieuwdorp, Borssele, Serooskerke, Apollo en Heinkenszand.

Het initiatief voor de regenboogballendag komt voort uit een samenwerking tussen de gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen, Anti Discriminatie Bureau Zeeland, LHBT Netwerk Zeeland, Sense Zeeland, SportZeeland en de Alliantie Gelijkspelen.

De gemeenten zetten zich in om de acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten. In bijvoorbeeld Vlissingen trapt wethouder Josephine Elliott twee juniorenwedstrijden af met een regenboogbal. Daarnaast willen de samenwerkende partijen sportverenigingen bijvoorbeeld een cursus Vertrouwens Contact Persoon aanbieden.