Door de dalende instroom van vluchtelingen zijn er dit en volgend jaar geen nieuwe asielzoekerscentra meer nodig in Zeeland. 

Wel moeten de gemeenten kijken naar de mogelijkheden voor opvang op de middellange termijn. Het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA) neemt daarover binnenkort contact op, waarschijnlijk met die Zeeuwse gemeenten waar de afgelopen maanden al concrete plannen voor een azc zijn gemaakt.

Momenteel zijn er twee centra, één in Goes en één in Middelburg. De contracten met het COA daarvoor lopen af in 2019 en 2020. "Aangezien de acute noodzaak op korte termijn is weggevallen zal de kwaliteit van de mogelijke locaties voor het COA een belangrijke leidraad zijn", schrijft commissaris van de koning Han Polman in een brief aan de dertien Zeeuwse gemeenten.

Crisis

Daarin kijkt hij terug op hoe er in de provincie met de vluchtelingencrisis is omgegaan.

Zaken zoals de crisisopvang en noodopvang in de Zeelandhallen in Goes en Marina Beach in Terneuzen zijn goed verlopen, maar de opdracht om 2500 extra asielzoekers voor een langere periode op te vangen heeft tot veel commotie geleid in sommige gemeenten.

Polman zegt daarom dat hij het hele proces met betrokken partijen wil evalueren. "Er is veel gebeurd, bestuurders hebben hun nek uitgestoken, veel vrijwilligers hebben zich aangemeld en maatschappelijk is er veel in beweging gezet. Ik wil dat ze die ervaringen met mij delen."