Na een succesvolle eerste editie vorig jaar vindt zaterdag en zondag de tweede Kunst-Fietsroute Middelburg plaats.

Het werk in de ateliers en woningen van zo’n dertig beeldend kunstenaars zijn dan al fietsend (of met de auto) te bekijken.

In de Middelburgse binnenstad wordt al ruim vijftien jaar een maandelijkse Kunst- en Cultuurroute gehouden, maar kunstenaars buiten de vesten van de stad kunnen daaraan niet meedoen. Daarom is vorig jaar de Kunst-Fietsroute voor het eerst gehouden door de Stichting Kunst en Cultuurroute Middelburg. Toen namen ongeveer twintig kunstenaars van buiten de binnenstad hieraan deel.

Vorig jaar organiseerde Pierre-Jean Brassac de route, dit keer hoedenmaakster Hanny Mallekote. "Er is het een en ander veranderd. De naam is van Fietskunstroute nu Kunst-Fietsroute geworden. Het gaat tenslotte om de kunst."

Verder is de route uitgebreid van een naar twee dagen. "Er doen maar liefst 31 deelnemers mee. Vorig jaar waren dat er twintig. En ik heb er nog 28 op de reservelijst staan die nog niet konden of wilden meedoen."

Opschieten

Uit ervaring weet Mallekote dat de opkomst tijdens een kunstroute hoog kan zijn. De laatste keer kwamen in haar Atelier Hoed Gezien 45 bezoekers haar hoeden met een vleugje humor bekijken.

Als de route dit keer weer een succes is, wil Mallekote zich inspannen om volgend voorjaar nog een route te organiseren.

"Het is heel laagdrempelig voor mensen om binnen te lopen en het kunstaanbod is zeer gevarieerd met activiteiten en demonstraties op en nabij de locaties. Er zijn hapjes, lekkernijen en drankjes. Het is zo gezellig dat mensen regelmatig moeten opschieten om de route te kunnen fietsen die zij gepland hadden."

Highlights

Over de highlights van de route hoeft Mallekote niet lang na te denken. "Aan de Arnesteinweg is het Beeldhouwatelier waar een kunstenaarscollectief beelden maakt, ook van brons. En Matthijs Apner, Langevielesingel 32, maakt prachtige schilderijen in de voormalige kwekerij van Dekker."

Kralenkunstenares Monique Brassé, Julianastraat 32, maakt werkstukken uit antieke kralen en nieuwe materialen geïnspireerd op authentieke Zeeuwse sieraden. Bij fotograaf Sascha Schroeder, Zwanenhof 21, zorgt het Middelburgse Rozenmeisje voor een rozendrankje.

Mallekote, gevestigd aan de Nadorstweg 38, is er trots op dat de glasvormgevers van atelier ’t Ouwe Glas’uus, Bart en Rinus Rentmeester, bij haar te gast zijn. "Die stoere kerels geven demonstraties glasblazen. Ook is Wim Phaff te gast bij mij. Hij prepareert dieren voor het biologisch museum in Domburg en laat zijn werk hier zien."

Route

De kunstenaars zijn in verschillende wijken te vinden en ook Sint Laurens doet mee. De totale route is 23 kilometer. De ateliers die meedoen aan de route zijn te herkennen aan de bekende blauwe vlag van de Kunst en Cultuurroute Middelburg.

De meesten doen op beide dagen mee van 11.00 tot 17.00 uur. Conny Bogaard, Judy Nieuweboer, Jaqueline Schot, Nel Douma en Elvia Daeter zijn alleen op zondag geopend. Een routekaart is te downloaden en af te halen bij de Kunst-Fietsroutedeelnemers zelf.