Jean-Paul ‘t Gilde is vrijdagochtend niet uit zijn woning aan de Granaat in Middelburg gezet. 

Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg heeft besloten de uitzetting met maximaal een week uit te stellen. Volgens hem is er op korte termijn zicht op een opvangplek voor de MS-patiënt.

Bergmann wil hem tijdelijk uitzetten naar aanleiding van een politie-inval. Agenten troffen daar meer dan 300 gram wiet aan, waaronder een paar zakken met verkruimelde henneptoppen. ‘t Gilde noemt dat laatste afval en zegt dat hij het gebruikt om thee van te zetten.

Medicinaal

Hij heeft een doktersverklaring om medicinale wiet te gebruiken om de gevolgen van zijn ziekte te beperken. De gemeente zegt dat er voldoende aanwijzingen waren om hem te verdenken van drugshandel.

Bovendien was er sprake van verboden wapenbezit. Burgemeester Bergmann besloot het huis daarom, in overeenstemming met het gemeentelijke beleid, drie maanden te sluiten.

't Gilde ging daartegen in beroep, maar de rechter stelde de burgemeester twee weken geleden in het gelijk. Over het besluit ontstond veel commotie vanwege de situatie van 't Gilde.

"Als ik geen huis heb, heb ik geen postadres waardoor ik geen uitkering krijg en dus geen medicijnen kan kopen", zei hij tegen het online magazine voor cannabisgebruikers RollingStoned.

Een petitie tegen het besluit van Bergmann is meer dan 3000 keer ondertekend.