Oostkapelle heeft dit jaar het schoonste strand van Nederland. Het dorp neemt daarmee het stokje over van buurplaats Domburg.

Het is de zevende keer op rij dat een Zeeuws strand met de titel aan de haal gaat. Westland was in 2009 de laatste niet-Zeeuwse gemeente met het schoonste strand van Nederland.

Oostkapelle liet dit keer Groede en Westkapelle net achter zich in de verkiezing van de ANWB. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere zegt dat de hoge waardering van de Veerse en Zeeuwse stranden te danken is aan kwaliteit. "Als gemeente werken we nauw samen met Stichting Strandexploitatie Veere, die gemotiveerde en enthousiaste medewerkers heeft. Zij houden zich het jaar rond bezig met strandbeheer en bewaking. Daarnaast doet goed voorbeeld goed volgen. Een schoon strand heeft een positief effect op het gedrag van de badgasten."

Publieksstemmen

De verkiezing leeft onder de Nederlandse bevolking. 18.000 mensen hebben dit jaar hun stem uitgebracht. Dat zijn er 1500 meer dan vorig jaar. De publieksstemmen tellen mee in de beoordeling.