ADRZ in Vlissingen krijgt een kruidentuin

Bij het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen legt een hovenier momenteel de laatste hand aan een kruidentuin. 

Er staan zeven kruiden in, die allemaal een geneeskrachtige werking hebben. Vroeger waren deze planten, zoals lavendel, vogelmelk, maskerbloem, bosrank en zonneroosje, ook te vinden in tuinen bij ziekenhuizen.

Hoofdpijn

Het ADRZ of de apotheek gaat de kruiden niet gebruiken, maar het idee is wel dat ze de patiënten helpen. "De lavendel bijvoorbeeld helpt je te kalmeren en ontspannen en is goed tegen hoofdpijn", geeft hovenier Jan Sandee een voorbeeld.

Er komt ook een tamme kastanje in de tuin. "Al in oude tijden droegen mensen kastanje bij zich, in de hoop dat het zorgen zou verlichten. Vanzelfsprekend is de kruidentuin geen vervanging van de behandeling in het ziekenhuis, maar het kan de patiënten wel verlichting bieden."

Renovatie

De aanleg van de tuin van in totaal 700 vierkante meter is onderdeel van de renovatie van het ziekenhuis aan de Koudekerkseweg.

Het ziekenhuis wordt momenteel verbouwd. Eind dit jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Crowdfunding

De kosten zijn 20,6 miljoen euro. 10,6 miljoen euro daarvan is opgehaald door middel van crowdfunding.

Ruim 650 particulieren hebben geïnvesteerd in het nieuwe hospitaal. De actie van ZIB Crowdfunding is de grootste in Nederland in de zorg tot nu toe.

Tip de redactie