MIDDELBURG - De gemeente Middelburg mag een MS-patiënt uit huis zetten vanwege drugshandel. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald.

De bewoner kwam vorige week in het landelijke nieuws, omdat de politie een huiszoeking bij hem had gedaan en aanwijzingen vond die op handel in drugs wezen.

Hij zei in RTL Nieuws dat hij medicinale wiet gebruikt om de gevolgen van zijn ziekte te bestrijden.

Thee

Ten tijde van de inval had hij naar eigen zeggen veertien gram wiet en 300 gram wietafval om thee van te zetten in huis. "Uiteraard treden wij niet zo maar op tegen mensen die medicinale drugs nodig hebben en gebruiken", zegt de gemeente Middelburg in een reactie op de uitspraak van de rechter. "De hoeveelheid drugs die werd aangetroffen was veel meer dan gedoogd en ook veel meer dan alleen voor eigen gebruik."

Maatregelen

Daarnaast trof de politie 'andere zaken' aan die wijzen op de handel in drugs. De gemeente kon volgens haar daarom niet anders dan maatregelen nemen. Ze besloot de woning drie maanden te sluiten.

De bewoner vroeg de rechter dat besluit ongedaan te maken. Vrijdag heeft de rechter burgemeester Harald Bergmann echter in het gelijk gesteld. Daarom gaat de woning drie maanden dicht.

Porthos

De gemeente zegt dat de bewoner contact kan opnemen met zorgportaal Porthos 'voor hulp en ondersteuning bij het oplossen van zijn problemen en het vinden van een ander onderkomen'. Wanneer de woning dicht gaat, hangt af van zijn medische situatie.