Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is dinsdagavond aanwezig bij de opening van het Zeeland Nazomerfestival (ZNF) in het Topshuis op Neeltje Jans. 

Daarna woont ze de locatievoorstelling 'Maat voor Maat' van William Shakespeare bij. De voorstelling is gemaakt in het kader van het vierhonderste sterfjaar van Engelse schrijver.

Het ZNF telt dit jaar drie locatievoorstellingen. 'Juni' is een toneelstuk naar een roman van Gerbrand Bakker. Hij wordt opgevoerd in een boerenschuur in de Oranjepolder in Arnemuiden. De laatste voorstelling is 'Dezelfde zee' naar een boek van Amos Oz. Deze is te zien in een botenloods in Haven Kloosternol in Scharendijke.

Daarnaast zijn er nog voorstellingen in het kantoor van Waterschap Scheldestromen in Middelburg, de schouwburgen in Goes en Middelburg en in het onderkomen van organisator Theaterproductiehuis Zeelandia aan de Hoogstraat in de Zeeuwse hoofdstad.

Muziek

Vanaf vrijdag is er bovendien weer veel muziek op het festivalhart op het Abdijplein in Middelburg. Het kent dit jaar een bijzondere opening met een optreden van het Cello8octet Amsterdam.

De muzikanten spelen werk van Philip Glass. "Maar ik wilde daar ook iets bijzonders mee doen", zegt festivaldirecteur Henk Schoute. Hij vroeg de Zeeuwse componist Douwe Eisenga een muziekstuk te schrijven voor het gezelschap. Eisenga maakte 'Bliss' dat het octet met een saxofoonkwartet opvoert. "Ik vind het leuk om te vernieuwen en uitdagingen te zoeken. Het moet niet sleets worden."

De Dijk

In de dagen erna staan er bekende namen op het programma, zoals The Common Linnets (met Danny Vera), Leoni Jansen keert na zes jaar terug voor het nazomerzingen, Rondé treedt op de gratis maandagavond op en Sunday Sun en Sven Hammond op de gratis dinsdag.

Daarna is er twee dagen muziektheater van Yentl en De Boer en Jenny Arean en Marijn Brouwers. De Dijk en Jett Rebel sluiten het programma op het festivalhart af. "Ik probeer in die negen dagen zoveel mogelijk verschillende muziekstijlen te programmeren. Daarom hebben we geen passe-partout, want er is veel diversiteit."