Ook dit jaar geeft stichting De Zeeuwse Connectie vijfduizend euro aan een Zeeuwse Pionier. Dit is een organisatie of persoon die zich als Zeeuwse pionier heeft weten te onderscheiden en daarmee Zeeland op de kaart heeft gezet.

Potentiële winnaars aanmelden kan nog tot half september. "Zeeuwen zijn vaak wat bescheiden", aldus Frederik Sinke en Jim Goedhart van stichting De Zeeuwse Connectie.

"Er worden in Zeeland zoveel mooie dingen ondernomen die Zeeland verder kunnen brengen en de provincie in een positief daglicht stellen. Wij willen dit soort initiatieven aanmoedigen en ondersteunen." Daarom is de Zeeuwse Pioniersprijs in het leven geroepen.

De winnaars kunnen bedrijven zijn, zoals de eerdere winnaars OOS International, foto-app Snappic.nl of
Appelaere, maar ook personen of organisaties maken kans.

Mooie intiatieven

"De winnaar van 2015, Zilte Academie Zeeland (foto), is geen bedrijf, maar wil Zeeland op de kaart zetten als culinaire provincie en koks laten werken met mooie Zeeuwse producten. En de publieksprijs ging niet voor niets naar de Kustmarathon. Beide zijn mooie initiatieven die goed zijn voor Zeeland."

Voor dit jaar is er bijvoorbeeld ook al een persoon aangemeld die als vluchteling in Zeeland aankwam en nu zijn eigen succesvolle supermarkt heeft. "Ook dat is pionieren."

Promoten

De genomineerden voor de Zeeuwse Pioniersprijs worden dit jaar op een bijzondere manier bekend gemaakt, tijdens een groots Zeeuws evenement dat onderdeel is van het Prinsjesfestival in Den Haag, op zaterdag 17 september.

Tijdens deze Zeeuwse Handelsmissie in Den Haag wil De Zeeuwse Connectie Zeeland promoten onder Hagenaren en meer Zeeuwen samenbrengen.

Zodra de genomineerden bekend zijn, kan het publiek op hen stemmen en mede bepalen wie de uiteindelijke winnaar moet worden. Die wordt bekendgemaakt op zaterdag 8 oktober, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van De Zeeuwse Connectie.

Zeeuwse Connect

De Zeeuwse Connect is een groeiend netwerk van ruim achtduizend Zeeuwen, binnen en buiten Zeeland, dat Zeeuwen met elkaar wil verbinden. Zij organiseren borrels en bijeenkomsten in Zeeland en in de Randstad. 

"Dankzij de gezamenlijke Zeeuwse achtergrond leggen mensen binnen ons netwerk gemakkelijk contact en helpen elkaar daar waar mogelijk. Dit biedt kansen voor de Zeeuwen zelf, maar uiteindelijk ook voor heel Zeeland."