Oostkapelse moeder en dochter maken kinderboek

Knuffel Pablo van haar kleinkinderen Jason en Moïsha vormde een inspiratiebron voor Leny Spaeter uit Oostkapelle om een voorleesverhaal te schrijven over knuffels die spannende avonturen beleven. Nu, enkele jaren later, is de uitgave van het boek 'Pablo, Oenebees en Kammewattus' een feit. Miriam Spaeter maakte tekeningen bij de verhalen van haar moeder.

Leny Spaeter (76) heeft zich altijd goed kunnen inleven in kinderen. "De verhalen borrelen in mij op en dan schrijf ik ze in een schriftje."

Het verhaal over de knuffels Pablo, Oenebees en Kammewattus is jaren geleden begonnen. Oenebees, een bruine hond, is verlegen van aard. Het licht gekleurde konijn Kammewattus is daarentegen een beetje brutaal. Pablo is een meeloper, maar kan wel al een beetje schrijven. Aan hem de schone taak om een brief aan de koningin te schrijven. Want daar willen de knuffels wel een keer op bezoek.

De karakters ontstaan tijdens het schrijven. Dat de dieren echte knuffelbeesten zijn, maakt het gemakkelijker om ze tot leven te laten komen. "Als je de dieren zo voor je hebt, komen de verhaaltjes als vanzelf. Dan ga ik het gelijk opschrijven."

Inspiratie

Maar de avonturen liggen al een tijd in de kast. Jason en Moïsha, die in het verhaal voorkomen als Jay en Mo, zijn inmiddels geen kleuters meer.

Miriam Spaeter (46) kon de inspiratie niet vinden die ze nodig had voor de illustraties. Een paar maanden geleden lukt het dan toch. Met aquarel potloden wist ze de verhaaltjes te vangen in kleurige beelden.

"We hebben een duidelijke taakverdeling. Mijn moeder schrijft het verhaal, ik maak de tekeningen en werk alles uit op de computer."

Toen het boek vorm kreeg, trokken moeder en dochter de stoute schoenen aan en zochten contact met een uitgeverij. Boekscout reageerde enthousiast. Het boek heeft volgens de uitgeverij een verfrissende invalshoek en is een vermakelijk voorleesverhaal.

Trots

Leny: "Toen we hoorden dat Boekscout het manuscript wel zag zitten, schrok ik een beetje. Mijn werk zou uitgegeven worden en beoordeeld door anderen. Nu heb ik wel vaker iets gepubliceerd als columnist en een boekje uitgegeven in eigen beheer, maar dit is nieuw door me. Ik ben er trots op."

Ook Miriam is na veel tekenen en opnieuw beginnen tevreden over het eindresultaat. "Het is zo leuk om samen met mijn moeder dit project te doen. We hebben heel veel plezier gehad samen."

Toen het manuscript eenmaal bij Boekscout lag, is het in een sneltreinvaart gegaan. In zes weken tijd werden de teksten gecorrigeerd, tekeningen in de juiste bestandsvorm gezet en de lay-out van het boek bepaald. "Ik heb zelfs het hele verhaal van achter naar voren gelezen om typefouten eruit te kunnen halen."

Miriam is er zo druk mee geweest, dat ze haar moeder moet afremmen in het schrijven van een vervolgverhaal. "Ik kan er niets aan doen dat ik alweer nieuwe verhaaltjes in mijn hoofd heb. Ik schrijf ze hoe dan ook op. Ik denk dat er wel een volgend boek komt, want dit is zo leuk om te doen."

Miriam: "We hadden het niet verwacht dat het zo soepel zou gaan. Uitgeven is minder moeilijk dan ik had gedacht."

'Pablo, Oenebees en Kammewattus' is verkrijgbaar bij Boekscout en in de boekhandel..

Tip de redactie