Tijdens filmfestival Film by the Sea in Vlissingen krijgt regisseuse, zangeres en stand-upcomedian Nina de la Parra (29) de Sylvia Kristel Award uitgereikt. Aan deze prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

De Sylvia Kristel Award eert de Nederlandse actrice met internationale bekendheid die in 2012 overleed. Drie jaar geleden riep Kristels goede vriend Bessel Kok de prijs in het leven.

De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die de gedachte aan Kristel als cultureel fenomeen doet voortleven. Hij of zij moet een uitzonderlijke persoonlijkheid bezitten en grensoverschrijdend bezig zijn.

Kandidaten voor de prijs zijn in de ogen van de jury buitengewoon succesvol en tegelijk nog niet in brede kring als zodanig erkend. De ontvanger van de onderscheiding kan actief zijn op verschillende terreinen van kunst, cultuur en media.

'Wonderkind'

Dit jaar koos de jury, bestaande uit Peter Brul, Ruud den Drijver, Bessel Kok, Arthur Kristel, Marianne Kristel, Jan Mulder, Irene de Niet, Dorna van Nieuwaal en Max Pam, Nina de la Parra als winnaar. Ze ontvangt de prijs op 16 september in Vlissingen.

‘Al tijdens haar studie Engelse en Duitse taal en literatuur schreef en regisseerde Nina de la Parra de theatervoorstelling Püppi in Berlijn’, staat in het juryrapport.

‘Dit leverde haar het predicaat ’theatrical wunderkind’ (theaterwonderkind, redactie) op. Daarnaast baarde ze opzien met haar voorstelling Hautnah/Closer, waarmee ze cum laude afstudeerde van de regieopleiding van de Folkwang Universität der Künste in Essen/Bochum.’

Veelzijdigheid

De la Parra werkt als regisseur in Duitsland bij Theater Oberhausen, Theater Osnabrück en Landestheater Neuss en als regie-assistent bij Toneelgroep Amsterdam. Ook staat ze als zangeres en stand-upcomedian op het Amsterdam Fringe-festival.

‘Daarmee onderstreept ze haar veelzijdigheid. Haar thema’s zijn seks, liefde en identiteit. Nina de la Parra treedt buiten de gebaande paden. Ze beschikt, net als Sylvia Kristel, over de combinatie van kwetsbaarheid en lef die zo aantrekkelijk maakt. Zoals Francis Giacobetti over Sylvia Kristel zei: ‘Zet haar tussen honderd andere meisjes, en je ziet alleen haar staan.”