Publiek kan Oostbeer Vlissingen ontdekken

De voorzijde van de historische Oostbeer aan de Commandoweg in Vlissingen is gerestaureerd. Na de bouwvakantie gaan de werkzaamheden aan de zeezijde van het vestingwerk verder. Geïnteresseerden kunnen vanaf nu, onder leiding van een gids, een bezoek brengen aan de Oostbeer.

Ter hoogte van de Commandoweg in Vlissingen, net voorbij Uncle Beach, ligt een gangenstelsel dat is gegraven tijdens de Franse bezetting in 1810. Een deel ervan is opgegraven en nu steen voor steen gerenoveerd.

De gangen waren volgestort met grond en dat moest eerst verwijderd worden. De mortel is geanalyseerd en van sommige stenen zijn replica’s gemaakt. Met oude en nieuwe materialen heeft een bouwbedrijf de gangen in ere hersteld.

"De wand aan de zeezijde is twee meter dik, om de inslagen van kanonnen tegen te kunnen houden", vertelt medewerker Erik Damen. "De landzijde is 'maar' 1,2 meter dik en heeft schietgaten. Dat klinkt gek, maar dat is als voorzorg. Wanneer de vijand toch over de muur zou komen, konden zij in de rug geschoten worden."

Belegerd

De gemetselde dam scheidde de gracht van de zee. Door de dam lopen gangen en in die gangen zijn kleine compartimenten gemetseld. Als de stad belegerd werd konden in die compartimenten tonnetjes met buskruit geplaatst worden.

Kwam de vijand te ver, dan werd een gedeelte van de vestingwerken opgeblazen en had de zee vrij spel om de stad binnen te stromen.

"Er zijn nog honderden meters aan gangen niet in kaart gebracht. Als er budget beschikbaar komt is het mogelijk om verder te graven en te ontdekken wat er verborgen zit in de dichtgemetselde compartimenten."

Schietgaten

De entree brengt de bezoekers stap voor stap naar oudere stenen, met oude aanslag aan de wanden en kalk stalactieten. Opvallend is de hoogte van de schietgaten. Veel volwassenen zullen door de knieën moeten om naar buiten te kunnen kijken, omdat de mensen vroeger kleiner waren dan nu.

In de komende maanden werkt het bouwbedrijf aan de zeezijde van de Oostbeer. In november moet de restauratie klaar zijn. 

Om de Oostbeer verder aan te kleden, met bijvoorbeeld informatiepanelen over de geschiedenis, zitobjecten en stalen letters met daarop Oostbeer, kunnen mensen bijdragen via crowdfunding.

Klik hier voor meer informatie over de stadswandelingen.

Tip de redactie