De vijf films die meedingen naar de Parel voor Beste Boek zijn: Beyond Sleep, De Helleveeg, Knielen op een bed violen, Schone handen en Publieke werken

Nog tot 15 september kan iedereen stemmen welke film de Parel uitgereikt moet krijgen tijdens filmfestival Film by the Sea in Vlissingen.

De vijf genomineerden zijn uit een selectie van acht films gekozen door het publiek van de bioscoopketen Pathé. Tijdens Film by the Sea is de originele selectie van acht boekverfilmingen te zien.

Samenvattingen

Beyond Sleep, naar het boek Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans, gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten.
De Helleveeg (A.F.Th. van der Heijden) vertelt het levensverhaal van Tiny, een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken.

In Knielen op een bed violen (Jan Siebelink) hebben Hans Sieves en zijn vrouw Margje een gelukkig gezinsleven op hun bloemkwekerij tot een oude bekende van Hans zijn strenggelovige opvoeding aanwakkert.
Schone handen (René Appel) gaat over Sylvia. Als zij besluit samen met haar kinderen haar criminele man te verlaten, deinst hij nergens voor terug om de familie bij elkaar te houden.

In Publieke Werken (Thomas Rosenboom)  moet de getergde vioolbouwer Vedder zijn huisje uit om plaats te maken voor het Victoria Hotel, dat tegenover het net opgeleverde Centraal Station komt te liggen. Maar dat geeft hij niet zomaar op.