De Stadsschouwburg Middelburg is vanaf volgende zomer een jaar dicht voor de langverwachte verbouwing. De gemeente Middelburg en Zeeland Theaters hebben hun handtekening gezet onder de contracten. Daarmee kan de voorbereiding voor de renovatie beginnen. De schouwburg wordt zowel buiten als binnen gerenoveerd.

De zaal krijgt een nieuwe inrichting, de entree, foyer, artiestenruimte, kleedkamers en sanitaire voorzieningen worden gemoderniseerd en de techniek verbeterd. "We kunnen decors nu ophijsen, maar niet laten bewegen boven mensen", vertelt directeur Frans Lievens van Zeeland Theaters. "Straks kan dat door de extra veiligheidsmaatregelen wel. Er komen nog meer vernieuwingen, maar daarover kunnen we nog niet uitwijden."

Over de toekomst van de theatervoorziening in Middelburg is jaren gepraat en Lievens is blij dat de voorbereiding van de opknapbeurt nu kan beginnen. "Het zitcomfort in de zaal wordt drastisch verbeterd. Het publiek zit straks ruimer en het zicht op het podium wordt beter, door een wijziging in de opstelling van de stoelen."

Om het zitcomfort te vergroten, sneuvelen er mogelijk enkele zitplaatsen. De balkons blijven. "Er zijn nu 560 stoelen en we proberen er 550 te behouden."

Miljoenenproject

Met de handtekeningen onder de contracten kunnen beide partijen de verbouw voorbereiden. "De hoofdlijnen voor het bestek hebben we al samen afgesproken en nu vullen we de details verder in", vertelt de Middelburgse wethouder Chris Simons. Omdat de aanbesteding nog moet plaatsvinden wil hij niet zeggen wat de renovatie precies kost. "Maar het is een miljoenenproject."

Het theater sluit een jaar haar deuren, maar er moet dan ook veel gebeuren, vertellen Simons en Lievens. Van vloeren tot plafonds, alles wordt onder handen genomen. "Het bouwwerk is goed, maar binnen wordt er veel gedaan worden, zodat de schouwburg er weer dertig jaar tegenaan kan", legt de wethouder uit.

Lievens had graag gezien dat de renovatie al dit jaar zou beginnen, maar dat wordt nu een jaar later. "Dat is jammer, maar het werk gebeurt nu wel in één ruk."

Oorspronkelijk zou de verbouwing verspreid over drie zomers uitgevoerd worden. "Daarvoor zouden we het theaterseizoen steeds een stukje verkleinen", legt de wethouder uit. "Maar dit bleek veel duurder en niet te realiseren, door bijvoorbeeld de vakanties."

In de periode dat de schouwburg dicht is, organiseert Zeeland Theaters voorstellingen op andere locaties. "Het worden er minder en ook voor minder stoelen, maar waar kunnen we nog niet zeggen."

Honderd

De gemeente Middelburg heeft als eigenaar van de stadsschouwburg de regie over de renovatie en betaalt die. Lievens tekende ook het contract voor de exploitatie. "De komende tien jaar zijn er minimaal honderd voorstellingen in Middelburg per seizoen", aldus Simons. Lievens ziet ernaaruit. "De schouwburg wordt niet alleen aangepast aan de tijd, maar vooral klaargemaakt voor de toekomst. We gaan echt voor innovatie."