De Kapelse basisscholen 't Honk en De Moolhoek verlaten hun oude schoolgebouwen om met ingang van het nieuwe schooljaar te werken vanuit de nieuwe brede school 't Saamdeel.

Om deze reden mocht Stichting Help Oekraïne veel oud schoolmeubilair van 't Honk ophalen. Hiermee zijn schoolkinderen in de streek rond Tsjernobyl goed geholpen. De stichting werkt ook aan en vakantie voor de kinderen in Veere.

Stichting Help Oekraïne heeft de meubels per vrachtwagen opgehaald. Normaal gesproken gaan spullen eerst naar de opslag in Krabbendijke. Nu besloot de stichting dat de trailer beter kon worden vol gestouwd, de papieren gelijk in orde gebracht en het transport rechtstreeks naar Novo Ozeryany in Oekraïne gestuurd. 

In de streek rond Tsjernobyl is gebrek aan zowat alles door de kernramp in 1986, vertelt voorzitter Henk de Pater van de vanuit Krabbendijke opererende Stichting Help Oekraïne. De bevolking werd grotendeels geëvacueerd uit de directe omgeving, maar leeft veelal nog steeds onder zeer armoedige omstandigheden.

"Behalve elektriciteit hebben de mensen er niks, zelfs geen gas en water. De toestand op de scholen is erbarmelijk. Met uitzondering van grote meubelstukken kunnen we van alles gebruiken om de mensen daar te helpen", zegt De Pater.

Zelf vliegt de Pater het transport achterna om de papierwinkel te regelen. Enkele jaren geleden was dat nog een moeizaam gebeuren, vanwege de bureaucratie en corruptie, maar inmiddels gaat dat stukken soepeler. "Je moet af en toe je neus daar laten zien. Vaak kunnen we een lading uitjes vanuit Polen meenemen, om zo onze transportkosten wat terug te verdienen", vertelt de voorzitter, die van beroep vrachtwagenchauffeur is.

Vakantie

De in 2006 opgerichte stichting is ook bekend door de inzamelingsacties die ze regelmatig houdt, waaronder een actie op 2 juli bij de Albert Heijn in Kapelle. De stichting draait verder op gelden uit collectes en sponsoring.

Dit jaar wordt bij Veere voor het eerst ook een vakantie georganiseerd voor kinderen uit een therapeutisch centrum in Korosten. Het zijn vooral weeskinderen of kinderen van wie de ouders vaak drugs- of alcoholproblemen hebben.

Korosten ligt dicht bij Tsjernobyl. De meeste arme mensen zijn in het gebied gebleven en hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen. Tijdens deze vakantie kunnen de kinderen door gezonde voeding, rust en gezonde lucht weerstand opbouwen en tot rust komen. De 27 kinderen en hun begeleiders komen met een bus twee weken naar Zeeland.

Voor de bekostiging van deze vakantie heeft de stichting een aparte werkgroep in het leven geroepen. Deze organiseert het hele jaar door acties om zo de reis- en verblijfskosten van de kinderen te kunnen financieren. Donaties, in de vorm van geld, conserven, speelgoed of educatieve materialen, blijven welkom, zo laat de stichting weten.