De Zeeuwse brandweerposten krijgen 22 nieuwe tankautospuiten. Met de aankoop is zo’n 7,5 miljoen euro gemoeid, laat de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) weten. Naar verwachting wordt het eerste voertuig in oktober 2017 geleverd.

De aankoop is volgens de VRZ een mijlpaal voor het project Maatwerk in Brandweerzorg. In dit project doet de VRZ een proef bij verschillende posten met een speciale tankautospuit die al met vier personen kan uitrukken in plaats van de gangbare zes.

Het lukt bij een brand niet altijd om snel zes brandweerlieden te mobiliseren, maar dat is niet de belangrijkste aanleiding voor de proef, legde een VRZ-woordvoerder aan het begin van de proef uit. Uiteindelijk gaat het volgens de veiligheidsregio om branden zo snel mogelijk blussen. "Als je met vier personen kunt werken, kun je nog sneller uitrukken."

De nieuwe brandweerauto’s zijn moderne tankautospuiten die zijn ingericht voor standaard zes personen. "Door veel technische innovatie is het voertuig ook geschikt om veilig met vier personen te kunnen optreden", stelt de interim-directeur Elie van Strien van VRZ.

"Hiermee hebben we voor Zeeland een modern voertuig voor de veiligheid van de burgers, maar juist ook voor de veiligheid van de eigen mensen."

Verbeterpunten

Het eerste voertuig dat volgend jaar wordt geleverd is een ontwerpmodel. "Dat wordt vooruitlopend op de serie gebouwd en onderworpen aan een reeks testen, waaronder uitvoering en functionaliteit. Alle verbeterpunten worden aangepast op de daarop volgende voertuigen."

Het Oostenrijkse DRV/Rosenbauer maakt de tankautospuiten. "Dit bedrijf bestaat honderdvijftig jaar en produceert en levert wereldwijd drieduizend brandweervoertuigen per jaar."