Deelnemers aan de Boskalis Beach Cleanup Tour – een schoon strand gaat hen aan het hart – ontdoen de stranden tussen Vlissingen en Westkapelle dinsdag van afval.

Woensdag ruimen ze op tussen Domburg en Westkapelle en donderdag tussen Burgh Haamstede en Renesse.

Tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour maken vrijwilligers in twee weken in etappes de hele Noordzeekust schoon: Van Cadzand tot Schiermonnikoog, van waar de actie maandag is begonnen. Op zondag 14 augustus eindigen de noordelijke en zuidelijke etappes in Zandvoort. 

"In Cadzand verschenen veertig deelnemers aan de start en op Schiermonnikoog 71", laat een woordvoerder van Stichting De Noordzee, betrokken bij de organisatie, weten. "Tot nu toe hebben ruim 1.500 deelnemers zich ingeschreven."

Het doel van de actie is, naast het schoonmaken van de kust, om bewustwording voor het afvalprobleem creëren. Stichting De Noordzee presenteerde op de startdag van de tour nieuwe resultaten van onderzoek dat de stichting de afgelopen twaalf jaar uitvoerde. 

Visserij

"Hieruit blijkt dat er gemiddeld 380 afvalitems per honderd meter strand verspreid liggen. Hiervan is negentig procent plastic afval en ruim de helft is afkomstig uit de sectoren visserij en scheepvaart." Ondanks genomen maatregelen, is er volgens de stichting in de afgelopen tien jaar geen daling van deze aantallen waargenomen.

Met de schoonmaakactie wil de organisatie op een positieve manier aandacht vragen voor het afvalprobleem. "Vrijwel iedereen is het erover eens dat afval niet op het strand en in de zee thuishoort. We moeten deze gedachte alleen nog verder weten om te zetten in verandering van gedrag, zodat dit soort opruimacties in de toekomst hopelijk niet meer nodig zijn."