Skeeleraars willen ton ophalen met 24KiKa

In 24 uur voor het goede doel alles geven op de skeelers. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 september gaan de deelnemers aan 24KiKa hier weer voor. En dat betekent dat sommige skeeleraars echt een etmaal op de benen staan.

In Zeeland wordt ook al flink getraind voor deze jaarlijkse landelijke actie in Flevoland. "Het is belangrijk om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker", vindt de Goese deelnemer Albert-Jan Schipper (28). "Daarnaast is het mooi om hiervoor sportief bezig te zijn. En de saamhorigheid bij 24KiKa is enorm."

Schipper heeft al vaker meegedaan aan 24KiKa en is niet de enige trouwe Zeeuwse deelnemer. Als penningmeester van de Middelburgse skeelervereniging SKA, die nauwe contacten heeft met de Goese skeelerclub SSC de Poel, weet hij dat er veel Zeeuwen meedoen aan de actie voor het goede doel.

En aanmelden kan nog tot de laatste dag. Al is ongetraind meedoen niet aan te raden, vertelt Schipper lachend. "Toen ik voor het eerst meedeed met de actie dacht ik '24 uur op de skeelers, hartstikke leuk!'. Maar ik heb nu twee keer meegedaan en het is toch wel zwaar, haha."

Toch weerhoudt dat hem er niet van om voor vrijdag 2 en zaterdag 3 september weer af te reizen naar Biddinghuizen. "Ik vind het belangrijk dat er geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kinderkanker. Vorig jaar is er bijna 100.000 euro opgehaald. Dit jaar gaan we echt voor die ton."

Bizar

Meedoen kan solo, als duo of in teamverband. Op het drie kilometer lange parkoers halen de deelnemers alles eruit wat erin zit. "Er zijn skeeleraars die zonder te stoppen de 24 uur volmaken. Hooguit staan ze even drie minuten stil. Die drive zit er echt in. Sommige skeeleraars leggen ruim vierhonderd of vijfhonderd kilometer af. Echt bizar."

Ook Schipper gaat zolang door als hij kan. "Ikzelf ben meer van het sprintwerk. Je bent na afloop echt kapot."

Tijdens de race voor 24KiKa zorgen de aanmoedigingen ervoor dat de deelnemers zover mogelijk komen. "Als je op het parcours langs je tent komt, wordt er voor je gejuicht en je kunt schreeuwen dat je iets te eten nodig hebt. Daarmee staan ze dan de volgende ronde klaar."

Schipper kent ongeveer 25 Zeeuwse deelnemers en velen nemen familie of vrienden mee. "De saamhorigheid en gezelligheid is enorm. Onderling is er wel competitie tussen de deelnemers, maar uiteindelijk is het totaalbedrag dat je samen bereikt het mooiste van de actie."

Tip de redactie