De visserijafdeling van Museum Arnemuiden is vernieuwd. De geschiedenis van de plaatselijke visserij wordt beter verteld en er zijn nieuwe onderdelen, zoals het stuurhuisje van een botter.

"Dick Joosse heeft de tentoonstelling de afgelopen maanden grotendeels opgezet en het stuurhuisje één op één nagebouwd", vertelt museumvoorzitter Leen Schouls. "Het resultaat is prachtig."

Museum Arnemuiden geeft de bezoeker een inkijkje in de historie van het dorp. De visserij speelt daarin een belangrijke rol en heeft daarom een aparte afdeling.

Er is een wisselende tentoonstelling – het onderwerp is dit seizoen de brandweer in Arnemuiden – en de visserijtentoonstelling is permanent te bezichtigen. "Aan de hand van scheepsmodellen brengen we de geschiedenis van de visserij van ongeveer 1850 tot nu in beeld", vertelt Schouls.

"De chronologie is beter en er hangen nu ook zo’n vijftien foto’s van karakteristieke gezichten van oude Arnemuidse schippers. De bezoekers vonden de pasfoto’s prachtig. De gesprekken waren niet van de lucht! 'Ken je die nog?'"

Stuurhuisje

Opvallend onderdeel van de tentoonstelling is het stuurhuisje van een botter. Hoogaarzen en botters zijn typerende schepen voor de Arnemuidse visserij. "Dick heeft het stuurhuisje één op één nagemaakt en je mag er ook in. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren wat stuurboord en bakboord is."

Met nieuwe vloerbedekking die lijkt op oud hout, achtergrondgeluiden van een kromhoutmotor – met zijn ploffende geluid ook typerend voor de Arnemuidse visserij – een groter scherm voor de visserijfilm en zelfs oude teerluchten, beleven bezoekers het museum nu meer, vindt Schouls. "Als je binnenstapt word je meteen in beslag genomen door het geluid en de geur."

De film over de Veerse visserij is gemaakt door meneer Den Beer Poortugael uit Veere. "Hierin komen veel Arnemuidse vissers voor. Door het grotere scherm zijn zij nu volop te herkennen."

Mens

Op een bankje kunnen museumbezoekers bij oude vissers zitten die een krant uit 1940 lezen. Deze poppen van papier-maché zijn gemaakt door vrijwilligers van het museum. "De poppenwerkgroep heeft de derde bijna af." De poppen zijn op ware grootte gemaakt en in stijl gekleed. "Natuurlijk is daar de bekende visserstrui uit Arnemuiden bij."

Met de vernieuwingen laat het museum beter de mens achter de objecten zien, vindt Schouls. "In het hele museum willen we meer de verbinding met de mensen leggen."

Museum Arnemuiden is een paar jaar geleden uitgebreid en toen heeft het bestuur speerpunten bepaald. De visserijafdeling verbeteren is nu gelukt.

"Er zijn nog wel wat wensjes hoor", lacht Schouls. "We zouden bijvoorbeeld graag het verhaal over de kerk in Arnemuiden uitbreiden. Dat duurt nog wel anderhalf tot twee jaar. We werken met allemaal vrijwilligers en dan heb je die tijd wel nodig."