Sjezenwedstrijd voor viering jubileum KRV

Voor de viering van het 65-jarig jubileum van de Koudekerkse Ringrijders Vereniging (KRV) is het gelukt om vrijdag een sjezenwedstrijd te organiseren op het Dorpsplein.

"Dat is heel bijzonder, want het is meer dan twintig jaar geleden dat er sjezen reden in Koudekerke", vertelt Marcia van Dijke van de KRV-jubileumcommissie.

De sjezenwedstrijd vindt vrijdag 15 juli plaats tussen 16.00 en 20.00 uur. "Het kost veel tijd en werk om alles te versieren voor een sjezenwedstrijd en dat is een van de redenen waarom ze er niet meer zo vaak zijn", vertelt Van Dijke.

Ook zijn de historische sjezen niet op iedere straathoek te vinden. "Gelukkig zijn er koppels die hun sjees willen delen. Daardoor kunnen er meer koppels meedoen aan de wedstrijd."

Van Dijke verwacht dat er vrijdag zo’n vijftien verschillende versierde sjezen aan de start verschijnen en ongeveer twintig in dracht geklede koppels. "Er zijn veel Walcherse deelnemers en ook een Bevelandse stel, want oud-leden mogen ook meedoen."

Versieren

Grote sjezenwedstrijden zijn er nog in Middelburg en Vlissingen. Met de kleinere wedstrijden meegerekend, zijn er volgens Van Dijke nog ongeveer zes per jaar. "Bij het sjezen rijden bij het Abdijplein in Middelburg vorig jaar, kwamen we op het idee om voor ons jubileum ook een sjezenwedstrijd te houden."

Gekkigheid

Naast de bijzondere wedstrijd is er vrijdag ook een markt op het Dorpsplein met onder meer Zeeuwse sieraden, brocante en demonstraties en de Zeeuwse klederdrachtgroep Ons Boeregoed verkoopt babbelaars. Als afsluiter geeft Harmonie Voorwaarts een mini-concert op het veld rondom de kerk.

Op zaterdag 10 september is er nog een jubileumwedstrijd en is er ook aandacht voor de jubilarissen. "Dan gaan we weer verkleed ringrijden. Dat hebben we als gekkigheid al eens eerder gedaan en viel toen ook in de smaak."

Tip de redactie