Middelburg beweegt steeds meer

Sinds ze met pensioen zijn hebben Middelburgers Marien Boonman en Jos van Hees nog geen dag stil gezeten. 

Beiden zijn actieve vrijwilligers. De Middelburgse vrienden weten anderen te motiveren om samen projecten op te zetten, zoals Stichting Bomenbuurt Griffioen en Beweegpad Griffioen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk, ook in andere wijken van Middelburg komen nieuwe initiatieven op.

Het Beweegpad Griffioen is een succes. In 2014 begon het initiatief met een klein clubje mensen dat meer wilde bewegen.

Zij vonden gepensioneerd fysiotherapeut Jo Hasevoet bereid om hen te begeleiden. Hij ontwikkelde een beweegprogramma dat zich in de twee jaar steeds verder uitkristalliseerde tot speciale varianten voor verschillende doelgroepen.

Locatie

Het grote verschil tussen het Beweegpad Griffioen en seniorengym is de locatie. Op Beweegpad Griffioen bewegen mensen namelijk buiten in de wijk.

"We zaten beiden op seniorengym", vertelt Jos van Hees, "maar dat vond ik niet zo leuk. In een gymzaal oefeningetjes doen gaf niet de voldoening die ik zocht."

Hasevoet heeft goed geluisterd naar de behoefte van de deelnemers. "We behandelen alle stramme spieren met leuke en simpele oefeningen. Zo zorgt Jo dat je nek weer lekker soepel wordt, maar ook je benen, armen en zelfs de vingers worden niet vergeten", vertelt Boonman.

Sociaal

Continuïteit is belangrijk voor het succes. De deelnemers bewegen elke week, 52 weken per jaar, op een intensiteit die bij hen past.

Ook het sociale aspect van het Beweegpad Griffioen is belangrijk. "Er zijn zoveel mensen die eenzaam thuis zitten. Het Beweegpad geeft hen de mogelijkheid om weer onder de mensen te komen."

Momenteel zijn er in de wijk Griffioen in Middelburg 35 deelnemers en uit andere wijken zijn er 45 belangstellenden. In Nieuw Middelburg, de Stromenwijk en Middelburg Zuid komen initiatieven die lijken op het Beweegpad Griffioen.

"Met de nieuwe stichting Middelburg Beweegt hebben we een goed uitgangspunt om initiatieven in andere wijken met raad en daad bij te staan."

Wandelmaatjes

Van Hees is voorzitter van het bestuur. "We willen in heel Middelburg plaatsen en routes creëren waar mensen met buurtgenoten kunnen wandelen en hun conditie kunnen verbeteren. Momenteel broeit ook het plan om dementen aan wandelmaatjes te koppelen en zo meer lichaamsbeweging te bieden. Dit willen we graag samen met de mensen organiseren, dus moeten we ze eerst zien te vinden." Daarover voert de stichting nu gesprekken.

Hoewel de meeste deelnemers de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd zijn, is dat geen voorwaarde om mee te doen. Voor iedereen, jong of oud, vitaal of beperkt, is het mogelijk zich aan te sluiten bij een groep.

Alle groepen kunnen rekenen op de vakkundige ondersteuning van het bestuur en adviseurs van Middelburg Beweegt.

Vrijdag 9 september gaat het nieuwe bestuur officieel van start. Wethouder Saskia Szarafinski zal daarbij aanwezig zijn. "Dit initiatief brengt mensen in contact met elkaar door samen iets leuks te doen. Bovendien is het heel gezond, het bevordert het bewegen. En dat onder professionele begeleiding. Omdat het allemaal georganiseerd wordt door de bewoners zelf, vrijwilligers, verwacht ik dat het een groot succes wordt."

Tip de redactie