Proef met duo-container in Oost-Souburg

De gemeente Vlissingen plaatst deze week als proef een nieuw type ondergrondse container, een duo-container, in de Burgemeester Stemerdinglaan in Oost-Souburg.

Donderdag (14 juli) zijn van 16.00 tot 18.00 uur gemeentemedewerkers met de Servicebus aanwezig in de Burgemeester Stemerdinglaan voor uitleg en vragen.

De proef duurt tot oktober. De duo-container, vlakbij de kruising met de Lekstraat, is voor twee soorten afval: restafval en plastic en drankkartons. De container werkt alleen met een toegangspasje. Op de container staat aangegeven wat erin mag.

Vanaf donderdagmiddag 14 juli kunnen omwonenden die een pasje hebben ontvangen gebruik maken van de nieuwe afvalcontainer. Hun grijze kliko wordt dan overbodig.

De inzameling voor gft-afval blijft hetzelfde. De groene kliko blijft.

Hergebruik

"Uit andere gebieden waar dergelijke duo-containers zijn geplaatst, merken mensen dat veel verpakkingen van plastic zijn gemaakt en dat ze met deze wijze van afval scheiden veel minder restafval overhouden", vertelt een gemeentewoordvoerder maandag.

Vlissingen houdt de proef om beter afval te scheiden en zo minder restafval over te houden.

"In Vlissingen wordt nu zo’n 327 kilo per inwoner aan restafval opgehaald. Voor 2020 willen we dat terugbrengen tot maximaal zeven mini-containers per jaar."

"Als we al ons afval scheiden kan maar liefst driekwart hiervan worden hergebruikt of gerecycled én blijft er dus minder restafval over."

Resultaat

Over vier maanden kijkt de gemeente of én hoeveel plastic afval wordt gescheiden van het restafval.

"In de proef bekijken we ook of de scheiding van het restafval en plastic binnen in de container goed verloopt en of alles naar behoren werkt."

Het resultaat van de proef bepaalt of er in de rest van de wijk dezelfde soort containers komen. "Als de proef goed werkt, worden de komende jaren in Oost-Souburg zo’n negentig ondergrondse duo-containers geplaatst. Dat combineren we om kosten te besparen met andere werkzaamheden, zoals rioolwerk en het herinrichten van straten."

Tip de redactie