Bij de stichting Mae Uku in Oost-Souburg is van vrijdag tot en met dinsdag een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland.

Het is 65 jaar geleden dat de eerste Molukkers naar Nederland kwamen. De geschiedenis is uitgebeeld op dertig panelen met foto’s, kaarten en documenten. Het Moluks Museum heeft de expositie samengesteld.

De Vlissingse wethouder Albert Vader opent de tentoonstelling vrijdag rond 19.30 uur in het stichtingscentrum aan de Prins Hendrikstraat. Daarna is er onder meer theater en muziek van zanggroep Arumbai en rapper Laurens Toumahuw.

Nel Lekatompessy van DeltaDua brengt vrijdag het interactieve theaterstuk ‘Biskoewit Verkade’. Ze vertelt over haar herinneringen aan de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen. "Hoewel het bedoeld was ‘voor even’ duurde hun verblijf hier een heel leven", schrijft Mae Uku op haar website.

Oma Ne

Lekatompessy werd geboren in kamp Vught en groeide op in verschillende barakkenkampen. "Een bijzondere jeugd, maar voor haar heel gewoon, omdat ze niets anders kende. Soms sijpelde die andere, tropische wereld toch door, via een pakje van Oma Ne. De inhoud van het pakje was een rijk gevuld koekblik van Verkade."

Het theaterstuk is met name voor de jeugd vanaf ongeveer tien jaar interessant, aldus de stichting.

Maandagavond 11 juli houdt historicus Wim Manuhutu een lezing over ’65 jaar Molukkers in Nederland’. Waarom zijn de Molukkers naar Nederland gekomen? Waarom zijn ze hier nog steeds? Hoe hebben ze het hier? Zijn er toekomstverwachtingen?

Klik hier voor meer informatie, zoals de openingstijden van de tentoonstelling.