De ChristenUnie-gemeenteraadsfractie wil dat de drugsoverlast in de Aagje Dekenstraat in Vlissingen voor eens en voor altijd wordt opgelost. 

"Wanneer komt de politie met groot materieel en veel blauw om de orde en autoriteit te herstellen?", wil CU-raadslid Coen van Dalen maandag in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders weten.

"Dit is niet de directe oplossing, maar geeft de burgers wel weer vertrouwen in de overheid."

Van Dalen stelt dat de overlast al jaren bekend is en door diverse burgemeesters behandeld, maar toch blijft bestaan.

Oorzaken

"Er worden diverse oorzaken voor de overlast aangegeven", schrijft het gemeenteraadslid. "Elke keer is er een ander argument voor de overlast. De laatste keer was dat de afsluiting van de Aagje Dekenstraat vanwege werkzaamheden. Die periode ligt al een tijdje achter ons en de overlast wordt alleen maar meer."

Van Dalen vraagt burgemeesters en wethouders waarom de gemeente boa’s – buitengewoon opsporingsambtenaren – blijft inzetten. "Zij hebben niet de juiste autoriteit en middelen. We hebben hier te maken met zware criminaliteit, het terrein van de politie. Waarom krijgt deze straat geen prioriteit en wordt er niet gekeken naar maatregelen of verordeningen die nodig zijn tegen de overlast?"

De ChristenUnie wil meer inzicht krijgen in de overlastgevers. "Welke maatregelen zijn er genomen om de personen die de criminaliteit veroorzaken van straat te halen? Krijgen deze mensen een uitkering of huursubsidie? Staan er nog straffen of veroordelingen open? Is er overleg met justitie om versneld hun straffen te laten uitzitten om hen zo veel mogelijk van de straat te houden?"

Samenwerking

Ook vraagt van Dalen naar de samenwerking tussen betrokken organisaties, zoals zorginstellingen en woningcorporaties, om bijvoorbeeld drugsverslaafden te helpen afkicken.