De 35e editie van Festival Onderstroom in Vlissingen begint vrijdag. Drie dagen lang zijn er voorstellingen, muziekoptredens en feesten.

Bijzonder is de voorstelling Skagt, waarbij je afdaalt in de geheime gang onder het roemruchte hotel Britannia. En ook de feesten Modern Times en Fiesta Britannia zijn aanraders.

"We gaan terug naar onze roots op de boulevard en bieden meer straattheater", vertelt directeur Onno Bakker van de Cultuurwerf, die het festival organiseert.

"Waar Hotel Arion nu staat is het vijfendertig jaar geleden begonnen, met waaiende tenten die mensen bijna moesten vasthouden", lacht Bakker. Hij is niet bang voor waaiende tenten deze week. "Als het maar droog is en geen strandweer. De boulevard is zo uniek en zo Vlissings dat dit de plek bij uitstek is voor Festival Onderstroom."

Openingsparade

Niet voor niets is het voormalige hotel Britannia dit jaar het hart van het culturele festival. Daar is vrijdag om 17.00 uur de openingsparade van de vliegende Franse malloten van Fous Voulants te zien. De dappere avonturiers uit de tijd van Jules Verne verkennen Vlissingen en het luchtruim met ballonnen, een vliegmachine en hun onverschrokken heldenmoed.

Elk jaar brengt Festival Onderstroom een bijzondere productie over het verleden en heden van Vlissingen. Dit jaar is dat de herinnering aan hotel Britannia.

Theatermaker Riet Mellink zocht naar opmerkelijke verhalen over het hotel. "Op onze oproep hiervoor zijn veel meer reacties gekomen dan ik had verwacht. Er waren zelfs mensen die voor de oorlog in het oude Brit hebben gedanst", vertelt Bakker. Deze expositie is doorlopend te zien tijdens Onderstroom.

Compacter

Het festival is dit jaar compacter van opzet, gaat terug van vier naar drie dagen en biedt meer buitentheater.

"We bieden een avontuurlijk festival, een illusie. Je komt er naartoe en het is een verrassing wat je meemaakt. Een andere wereld met een serieuze ondertoon met korte voorstellingen, een continu programma, foodtrucks en bijzondere eetgelegenheden."

In het weekend is het van 12.00 tot 16.00 uur straattheater met negen voorstellingen van de Kunstbende bij De Nolle tot het Arion.

Grandeur

Waar Bakker zelf het meeste naar uitkijkt is het feest Modern Times (entree 24,50 euro) op vrijdagavond. Dan herleven in de feestzaal de ‘roaring twenties’, met de grandeur van toen, wervelende shows, muziek en optredens.

Ook verwacht hij veel van Diep, de hit van Oerol. "Het is een optische illusie. Een grappige korte voorstelling waarin ‘in de put zitten’ tot ongekende hoogte stijgt. En singer-songwriter Lucky Fons komt met een liedjesprogramma over de zee en Vlissingen. Dat komt heel dicht bij mijn Vlissingengevoel", stelt Bakker die sinds 2003 in Vlissingen woont.

In de kelder onder Hotel Britannia hebben archeologen een spectaculaire vondst gedaan: een diepe schacht die recht de grond in gaat. Het is bijna zeker dat ze de passage hebben gevonden, de geheime, ondergrondse verbinding met het Engelse vasteland die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebruikt. Bezoekers kunnen tijdens het festival afdalen in de passage tijdens de voorstelling Skagt (5 euro).

Zaterdag kan er vanaf 21.00 uur gedanst worden op zomerse Latijns-Amerikaanse klanken in de feestzaal bij het gratis toegankelijke Fiesta Britannia. Kijk voor het hele programma op www.festivalonderstroom.nl.