Middelburg wil een tweede volwaardig azc

Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg wil een tweede asielzoekerscentrum in de gemeente voor maximaal 330 asielzoekers. 

De locatie wordt in het najaar bekendgemaakt.

Met het besluit levert Middelburg haar bijdrage aan de opdracht uit het landelijke bestuursakkoord om (ook) in Zeeland 2500 extra asielzoekers op te vangen.

Commissaris van de koning Han Polman heeft gezegd dat alle gemeenten een duit in het zakje moeten doen.

Swerf-Rust

In Middelburg is in het voormalige verzorgingshuis Swerf-Rust al een azc gevestigd. Ook daar worden 330 vluchtelingen opgevangen. Voor het tweede azc wil de gemeente een overeenkomst aangaan voor minimaal vijf en maximaal tien jaar.

Belangrijke voorwaarden bij het kiezen van een locatie voor het tweede centrum zijn de spreiding binnen de gemeente, de bereikbaarheid van het azc en de aanwezigheid van voorzieningen in de buurt.

Het college heeft onderzocht of een nevenvestiging van Swerf-Rust mogelijk is, maar ze denkt dat de druk op deze locatie dan te veel toeneemt. Er zouden dan elke dag zo’n 200 asielzoekers van de nevenvestiging naar het azc aan de Laurens Stommesweg moeten.

Voorzieningen

Alleen bij een volwaardig azc zijn alle voorzieningen, zoals 24-uurs bewaking, taallessen en gezondheidszorg, aanwezig. Het college denkt dat de vluchtelingen alleen dan "in relatieve rust en goed beheersbaar kunnen worden gehuisvest."

Vanwege de bezwaren die ze zelf heeft tegen een zogenoemde satellietlocatie, wil de gemeente niet dat buurgemeenten zoals Veere voor zo’n kleinere nevenvestiging gaan, met Middelburg als hoofdlocatie.

Tip de redactie