De gezamenlijke strijd van onder meer politie, justitie, Belastingdienst en gemeenten tegen georganiseerde misdaad in Zeeland gaat door en daar is Programmamanager Ondermijningsbeeld Zeeland Martine Suijkerbuijk blij mee. “We gaan door met onze projecten. Zo zitten we een criminele familie uit Goes een jaar lang op de huid, zodat ze doordrongen raken van het feit dat ze niet onaantastbaar zijn.”

De nieuwe aanpak loopt sinds vorig jaar en ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie erkent de werking, stelt Suijkerbuijk. 

Het idee van de aanpak is dat de samenwerkende partijen georganiseerde misdaad beter te lijf kunnen gaan doordat zij sneller en eerder informatie delen.

Naast de eerdergenoemde partijen zijn onder meer de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Marechaussee, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Inspectie Leefomgeving en Transport betrokken.

Onaantastbaar

“Hoe meer je roert, hoe meer je tegenkomt”, is de ervaring van Suijkerbuijk met de aanpak. Dat heeft er onder meer in geresulteerd dat een familie in Goes onder de loep ligt.

“Het gaat om een grotere familie en we richten ons op meerdere leden. Zij hebben in het verleden strafbare feiten gepleegd”, licht Suijkerbuijk toe. “Meerdere overheidsorganisaties hebben al jaren last van hen en buurtbewoners ook.”

De samenwerkende partijen hebben nu extra aandacht voor dit adres.

“We kijken bijvoorbeeld waar de familie van leeft en of ze zich aan de wet houden en niet onterecht toeslagen en uitkeringen aanvragen. Zij wanen zich onaantastbaar en dat willen we doorbreken. Het is ook frustrerend voor de mensen in de omgeving die zich wel netjes aan de regels houden dat de familie dat niet doet.”

Na een jaar hoopt Suijkerbuijk dat de familie zich uit zichzelf aan de regels houdt. “We zitten ze een jaar op de huid. Dat is best lang”, aldus de programmamanager. “We willen ook voorkomen dat de criminele activiteiten van generatie op generatie overgaan”, vertelt officier van justitie Marco van Leeuwen.

Sneller

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit worden bij politieonderzoeken ook eerder andere instanties betrokken, vertelt Suijkerbuijk.

“Bijvoorbeeld in een zaak over een hennepkwekerij nemen we meteen contact op met de gemeente waar een verdachte woont. Dan kan die gemeente een eventuele uitkering stopzetten.”

Ook gaat er sneller een belastingaanslag de deur uit voor onterecht verkregen uitkeringen en toeslagen. Zo komt het geld uit illegale praktijken terug bij de overheid, een ander doel van de aanpak.